Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Plusz pont volt, hogy külföldi voltam” – interjú Láng Anna illusztrátorral

2020. május 13. - Kasmiranyo01

portre2.jpg

Láng Anna gyönyörű illusztrációira először a pár éve megjelent  A szarka és a szarkaláb című kötetekben csodálkozhattunk rá, de tehetségére nem sokkal később az óriás olasz kiadónál, a White Star Kids kiadónál is felfigyeltek. Több éve jelennek meg rendszeresen gyerekkönyvek Anna szebbnél szebb illusztrációival. Újabban itthon is egyre szélesebb körben válnak ismertté szemet gyönyörködtető munkái, amelyekről a vele készült interjúban is mesélt nekünk. Hogy telnek Anna mindennapjai a Szardínia szigetén található faluban? Milyen felfogásbeli  különbségekkel szembesült a hazai és az olaszországi tervezőgrafikai szakmai hozzáállásban ? Hogyan hat a jelenlegi karanténhelyzet a megszokott életvitelére?

Tovább

„Befészkelte magát a fejembe és nem ereszt." – interjú Lénárt Lívia illusztrátorral

 lenart_livia_1.jpgEgy korábbi interjúalanyom, Esztojka Mónika (MoArt) hívta fel a figyelmem Lénárt Lívi munkáira. A fiatal illusztrátor munkáit nézve egyből arra a felfedezésre jutottam, hogy egy olyan friss tehetséggel állok szemben, aki teljesen kitűnik a tömegből egyedi és utánozhatatlan stílusú képeivel. Egyből magukkal ragadtak kedves és vidám mintái, dinamikus karakterei. Lénárt Lívi terveiről, a pathlove-ról, az ikontervezéssel- és készítéssel járó kihívásokról mesélt nekünk. Olvassátok el a vele készített interjút és csodáljátok meg ti is különleges alkotásait!

Tovább

„Nagyon szeretek elmerülni a mesékben." – interjú Mayer Tamás illusztrátorral

mayer_tamas.jpgMayer Tamás animáció szakon végzett, grafikát tanult, rajzait Bye Alex Apám sírjánál c. dal klipjében tekinthette meg a közönség, pár évvel ezelőtt társaival együtt megalapította a ZUG Műhelyt , az utóbbi években pedig gyerekkönyv-illusztrátori minőségében is egyre nagyobb ismertségre tett szert. A kis olvasók Vadadi Adrienn Matricás Laci-sorozatában, Czernák Eszter könyvében, legújabban pedig Fekete András Tüsi és Lobonc című regényében csodálhatják meg dinamikus, rajzfilmszerű alkotásait.

Tovább

„Sem a véletlenekben, sem a lehetetlenben nem hiszek.” – interjú Ragányi Ágnes illusztrátorral

 raganyiagnes_2019_10_25_01_v.jpg

Csák-Nagy Kriszta és Ragányi Ágnes közös könyvének, a Bezzeg Soma szívsajgása című kötet megjelenésének története igazi siker. Az illusztrátornak készülő Ágnes a 2016-os Aranyvackor pályázaton találkozott Kriszta szövegével, amely annyira magával ragadta és megihlette, hogy egyből nekilátott az alkotásnak. A könyvhöz készült illusztrációkból vizsgamunka, majd könyvesboltokban is kapható gyerekkönyv lett. Szakmaváltásról, célkitűzésekről és önmegvalósításról mesélt a vele készített interjúban.

Tovább

„Ha nem akarsz kiégni, muszáj időt találni a szerelemmunkákra is" – interjú Sebők Orsi (Imelda Green's) illusztrátor-grafikussal

imelda_green_sebok_orsi.jpg
Sebők Orsolya, az Imelda Green's márka létrehozója eredetileg építésznek készült, majd egy hirtelen felismeréstől vezérelve pályát módosított, és megalapította saját vállalkozását, melyben megtalálta számításait és önmagát. Gyönyörű akvarelljeiben nem csak gyönyörködhettek honlapján és instagramján, de rendszeresen megrendezett workshopjain tőle személyesen is eltanulhatjátok a műfaj fortélyait! Olvassátok vele készített, rendkívül inspiráló interjúnkat, melyből megtudhatjátok, hogyan esett Orsi szerelembe az akvarellel, miként érdemes nekikezdeni a festésnek, és azok is kapnak pár tippet, akik a grafika felé orientálódnának!

Tovább

"Azért alkossak, mert örömet okoz!" – Esztojka Mónika (MoArt) illusztrátorral beszélgettünk

moart_cover.jpgTavaly év végén jelent meg Ungár Anna Tapírkáék az első zében című meséje Esztojka Mónika kedves rajzaival a Kolibri Kiadó gondozásában. Rögös út vezetett az első illusztrációs megbízásig, előfordult, hogy hosszú időre elfordult az alkotástól, és csak évek múltán ragadott ismét ceruzát. Hogyan talált vissza a rajzoláshoz, és fedezte fel ismét a benne rejlő örömet? Interjúnkból nem csak az előbbi kérdésekre kaphattok választ, de azt is megtudhatjátok, ki az a titokzatos vörös macska, aki visszatérő eleme Mónika grafikájának, illetve a MoArt logójának is állandó eleme. 

Tovább

„Már egész korán tudtam, hogy rajzolni szeretnék" – Biró Eszti (Sztuugraphic) grafikussal beszélgettünk

sztuu_cover.jpg

Bár eredetileg mérnöknek tanult, végül grafikus, később pedig a Zug Műhely egyik alapítótagja lett. Bíró Eszter neve most már a gyerekirodalmi körökben is egyre ismerősebben cseng majd, hiszen illusztrációit már Jeli Viktória és Tasnádi István közös könyvében a Kettős:játék című kötetben is megtekinthették, illetve Wéber Anikó legújabb regényében, a Visszhangország - Az elveszett tárgyak földjében. Biró Eszti egyéni munkáit Sztuugraphic néven tekinthetitek meg. 

Tovább

„Sokáig magában tart az alkotói folyamat köde" – interjú Ferth Tímea illusztrátorral

ferth_timea.jpg
Egy újabb egyedi és kivételes vizuális stílust csodálhattunk meg év elején Bojti Anna Éjszaka az állatkertben című kötetében, melyekről utóbb kiderült, Ferth Tímea munkái. Azóta gyönyörű borítót készített Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter Az emberek országa című disztópiájához, műszaki rajzolóként dolgozott Enyedi Ildikó legújabb filmjén, holdbéli űrlényeit és tengeri növényeit élőben is megcsodálhatták a 4. pécsi Zsolnay Fényfesztiválra látogatók, de Timi természetesen a falfestést is folytatta mindeközben. Vele készített interjúnkban beavatja az olvasókat a falfestés és a képalkotás titkaiba, elmeséli, mit jelentett a gyakorlatban standby art directorként közreműködni Enyedi Ildikó legújabb produkciójában, és azt is, hogyan lehet fénnyel falra festeni. Képekért és izgalmas infókért olvassatok tovább!

Tovább

„Az elképzelt kép vezeti a kezem" – bemutatjuk Farkas Fruzsi illusztrátort, a Manard márka alapítóját

munka2.JPG

Az Instagramot pörgetve, teljesen véletlenül akadtam Farkas Fruzsi munkáira. Ahogy alaposabban szemrevételeztem alkotásait, egyre jobban el voltam ragadtatva elképesztően kedvesen megrajzolt állatfiguráitól, képeinek pasztelles, kissé álomszerű színvilágától. Ahogy végiggörgettem a profilján található képeket, egyből tudtam: mindenképp szeretnék vele interjút a Kasmíranyóra készíteni! Hogy lesz egy pszichológusból illusztrátor? Hogyan került 3 évvel ezelőtt Ausztráliába és hogyan tölti mindennapjait a távoli országban? Honnan merített önbizalmat ahhoz, hogy megvalósítsa egyik legrégibb és legnagyobb álmát, és végül illusztrátorként dolgozzon? Lapozzatok tovább, ismerjétek meg Fruzsit és nézegessétek bicikliző lemúrját, teadélutánt rendező macskáját, és többi, cuki állatkarakterét!

Tovább
süti beállítások módosítása