Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Minden napom úgy telik, mintha nyaralnék!” – interjú Hajnal Viviennel, a Hajnal tanya tulajdonosával

2020. április 15. - Kasmiranyo01

hajnal_vivi_hajnal_tanya_kasmiranyo_interju.jpgMeseszerű környezetben, teljes békében és harmóniában él Hajnal Vivien tanyáján 24 állatával, többek között  kaméleonnal, kecskével, lóval, kutyákkal, albinó boával, őzikével, kenguruval, nyuszival, tengerimalaccal – csak hogy néhányat említsek közülük. A tanya tulajdonosa Vivien pont úgy él, ahogy gyerekkorában eltervezte, rengeteg állattal körülvéve, szeretetben. Vele készített interjúnkban elmeséli néhányuk történetét, milyen munkával jár egy tanya fenntartása, és azt is, hogyan éri el, hogyan éri el a korábban említett harmóniát állatai között.

Ha jól tudom, körülbelül 24 állatot tartasz. Köztük kecskét, 2 cicát, 5 kutyát, libát, tyúkokat, papagájokat, nyuszit, kaméleont, emut, kígyót, tengerimalacot, kengurut, őzet. Honnan ered az állatok iránti szereteted? Gyerekkorodban is tartottatok otthon állatokat?

Igen, már gyermekkoromban is sok állattal voltam körbevéve. A családban mindenki nagy állatbarát.
guszti_a_kameleon.jpghajnal_vivi_kenguru_papagaj_hajnal_tanya.jpg

Hogy kerültek hozzád a jelenlegi állataid? Mi a történetük? Pl. az őz, a kecske, vagy a liba hogy „találtak” rád?

Hát, ezt hosszú lenne leírni, de teszek rá egy kísérletet. :) Az őzikét (aki egyébként már nagyon idős) egy sérült varjúval együtt fogadtam örökbe. Rozit, a kecskét én választottam. Eredetileg több kecskét szerettem volna tartani, és kecskesajtot és tejet árulni, de végül máshogy alakult. Rozi óriási forma, és nagyon szeretjük! Cucu, a tengerimalac megunt állatként került hozzám. Imádnivaló egy teremtmény! Gézát, az emut vásároltuk, de egyáltalán nem volt jó állapotban. Rengeteget küzdöttünk azért, hogy megerősödjön. Márton, a libám már lassan 6 éve, hogy kikelt a tojásból. Utána rögtön hozzám került, azóta is sűrűn jön velünk úszkálni a Tápióra, vagy a Tiszára, Dunára. Napokig folytathatnám, ki hogy került hozzám, hisz mindegyiküknek van egy története. 
liba_hajnal_tanya.jpghajnal_tanya_rozi.jpghajnal_tanya_o_zike.jpgtengerimalacok_hajnal_tanya.jpgemu_hajnal_tanya.jpg
Szerinted mi a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni az állattartásnál? Te mit tanácsolnál annak, aki hasonló kaliberű tanya létrehozásába fogna?

Először is: nem feltétlenül a táp az, ami a legtöbbe kerül, hanem az állatorvosi költség. Ráadásul, ha egzotikus állatot szeretnének tartani, mint például én Benit, a kengurut, a nyuszit, Brúnót, vagy akár Bingót, az albínó boát, bármilyen felmerülő betegség esetén speciális, egzotikus állatorvosi ellátásra van szükségük. Másrészt, ha azt szeretné, hogy minél egészségesebbek legyenek az állatai, érdemes odafigyelni arra, hogy minőségi tápot, húst, terményt adjon nekik.
bingo.jpgnyuszi_hajnal_tanya.jpg

Hogy telik egy átlagos napod? Mennyi időt vesz igénybe a tanyával és az állatokkal való foglalkozás?

Igazából, ha otthon vagyok, minden időmet az állatokkal töltöm. Minden napom úgy telik, mintha nyaralnék! Szeretem, hogy mindenki körém gyűlik, azt, hogy jönnek velem, velünk mindenhova. Talán az állatok tisztán tartásával megy el a legtöbb idő.:)
hajnal_vivi_hajnal_tanya.jpghajnal_tanya_csapat_kasmiranyo.jpghajnal_vivien_rozi_es_a_banda.jpg
Úgy tudom, korábban rendőrként dolgoztál. Miért váltottál munkát, és mivel foglalkozol most?

Igen, korábban rendőrként dolgoztam. Jelenleg egy horgásztavat üzemeltetek a testvéremmel együtt. Ez az életmód nyugodtabb, ez az igazán nekem való.
hajnal_tanya_uszkalas_interju_kasmiranyo.jpg
A fotóidon egyfajta tökéletes harmónia figyelhető meg. Például a cicák nemhogy nem bántják a papagájokat, de sokszor együtt, összebújva alszanak, ahogy a kutyák is teljes békében élnek együtt a cicákkal, sőt, egészen meseszerű, ahogy mind együtt kirándulnak Rozival, a kecskével. Hogy sikerül megteremtened ezt a fajta harmóniát? Milyen módszert alkalmaztál a békés együttélés érdekében?

Ennek az állapotnak az elérése rengeteg odafigyelést és foglalkozást igényel. Nagyon fontos, hogy legyen egy falkavezér, aki jelen esetben én vagyok. Ha esetleg valami nem tetszik, elég, ha hangosabban szólok, és máris mindenki tudja, hogy hol a helye. Nem utolsó sorban ismerni kell az állataidat, hogy elég legyen csak ránézni, hogy tudjam, mit szeretne.
hajnal_tanya_kiscicak_papagaj_kasmiranyo.jpgcica_kutya_papagaj_hajnal_tanya_kasmiranyo_interju.jpgpapagaj_tengerimalac_hajnal_tanya.jpg

Ha egy, a jelenlegi életedet, és a tanyát tökéletesen leíró mesét kéne mondanod, melyik lenne az?

Ez jó kérdés! Talán az így neveld a sárkányodat.:)

Mikor és hogyan találtál rá álmaid tanyájára, a Hajnal tanyára?

2014-ben, huszonkét éves koromban, egy hirdetésben találtam rá. Ekkor már elkezdtem tanyákat nézegetni.
hajnal_vivien.jpgbeni_hajnal_tanya.jpg

Hogy viszonyulnak a környéken lakók a tanyádon található rengeteg állatkához? Milyen visszacsatolások érkeznek?

Mivel a környékemen nem lakik senki, így leginkább a kirándulások alkalmával csodálkoznak ránk. Van, aki suttogónak hív. Egyébként a tanya már nem látogatható, mivel voltak emberek, akik úgy viselkedtek, mintha állatkertben lennének. Nem tartották tiszteletben, hogy ez az otthonunk, és nagyon szeretjük az állatainkat. Így a látogatást beszüntettem.
csonakazas_hajnal_tanya_interju_kasmiranyo.jpgrozi_mosolyog_hajnal_tanya.jpg
Vannak bakancslistás „állataid”? 

Nincsenek. :)

Milyen terveid vannak a tanya továbbfejlesztésére vonatkozóan?

Idővel majd én is szeretnék gyereket, de addig is szeretném teljesen felújítani a tanya minden zegzugát.
hajnal_tanya_kirandulas_cica_kutya.jpghajnal_tanya_kasmiranyo_interju.jpg
Ha szeretnétek még több szuper fotót látni a tanya életéről, vagy követni a Hajnal tanya mindennapjait, kövessétek be Facebook oldalukat itt: A Hajnal tanya lakói

Fotók: Hajnal Vivi

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415613178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása