Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Kimódoltság helyett frappáns vizuális válaszok – Bemutatjuk Bárdy Anna grafikust

2019. április 30. - Kasmiranyo01

ba_rdy_anna_1.jpgTavaly, a MOMETYPO_ 1.0. tanfolyamán figyeltem fel Bárdy Anna munkáira, aki oktatóként vett részt a kurzuson. Mint megtudtam, Anna bölcsész diplomája megszerzése után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika mesterképzésén végzett 2013-ban, azóta szabadúszó grafikusként dolgozik. Az arculat- és kiadványtervezés számára a grafika legkedvesebb területei. Portfóliójában több népszerű brand is szerepel, dolgozott már az Anna Amelie, a BOOOKR Kids, és az A38 megbízásából is.

Tervezési feladatait mindig alapos kutatás, kíváncsi kísérletezés és szabad ötletelés előzi meg. Jellegzetes alkotói stílusának tudatos kimódolása helyett a különféle feladatokra adott legfrappánsabb vizuális válaszok megfogalmazására törekszik, melynek során a szakmai szempontok és a megrendelői igények egyenlő hangsúllyal formálják a végeredményt. Munkái rendezettek, mégis játékosak. Erre példa egyik személyes kedvencem, Anna egy 2011-es egyetemi munkája, melynek keretében Kepes György és Frank J. Malina A művészet és a tudomány metszéspontján című előadására, A Fényjátékosok konferenciájára tervezett posztert, booklet-et és meghívót. Miután munkájuk a művészet, tudomány és technológia metszéspontjában található, Anna a statikus és dinamikus elemek kontrasztjával egyfajta optikai illúzió létrehozására törekedett.
kepes_01.jpgkepes_02.jpgkepes_07.jpgA 2015-ös Almä márka arculati kialakítására is jellemző a játékos, mégis letisztult megjelenés. Az Almä egy kizárólag természetes, friss és adalékmentes összetevőkből álló, tartósítószermentes üdítőcsalád. Anna a logó és az arculati elemek kialakításánál a termékcsaládra jellemző egyszerűségre, természetességre és környezettudatos szemléletre fókuszált. Ennek szellemében a névjegykártyák és a címkék újrahasznosított papírból készültek, az üdítőket újrahasználható üvegben lehet megvásárolni.
alma.jpgalma_1.jpgalma_bardy_anna.jpgAnna portfóliójában személyes, pusztán saját örömére készített projektet is találhatunk, melyeket Trippy booklets-sorozatnak keresztelt el. A sorozat 2011-ben indult útjára egy berlini utazást követően. A hatnapos nyaralást megörökítő berlini zine-t bécsi, holland és madridi kiadványok követték, és a sorozat folyamatosan bővül! Ezeknek a kis szubjektív emlékkönyveknek az elkészítése mellett Anna - szintén saját örömére - előszeretettel kísérletezik risograph technikával is.
_brln_01.jpg_brln_02.jpgA berlini úthoz készített zine
trippy_booklet.jpgHollandia nagy városairól egy egész sorozat készült
foggy_vienna_1.jpgfoggy_vienna_3.jpgA 2014-es Foggy Vienna a sorozat 3. része. A képek alján található koordinátákból azonban visszakereshetjük, hol is készültek pontosan a fotók.

madrid_booklet.jpgmadrid_booklet_bardy_anna.jpgA madridi utat megörökítő booklet
store_5621.jpgstore_5621_kasmiranyo.jpgFotó: Szombat Éva és Deák Éva 

A Store 5621 vintage ruhabolt a belváros szívében, a Bródy Sándor utcában található. A tulajdonost egy 2016-os japán út inspirálta arra, hogy hazatérve egy férfiaknak szóló vintage ruhaboltot nyisson Budapesten. Az ötletet a Koenjiben (Tokió szomszédságában található város) tapasztaltak adták, ugyanis ez a város híres underground zenei életéről, rengetegféle vintage terméket, ruhát lehet itt találni a világ minden tájáról.
stor5621.jpgAnna a bolt arculatának kialakításánál az előzményekből kiindulva egyfelől tudatosan hangsúlyozta a japán életérzést, másfelől a ’80-as évek utazási irodáinak hangulatát is megidézte. A bolt nevében található szám pedig a Budapest–Tokió távolságra utal, amely pontosan 5621 mérföld.
makers_of_budapest.jpgmakers_of_budapest_1.jpgLegfrissebb és egyik legnagyobb lélegzetvételű munkája a napokban megjelent Makers of Budapest című, a fővárosi újkézműves szcéna alkotóit bemutató könyv teljes vizuális identitásának megtervezése volt. A feladat különlegessége annak komplexitásából és szabadságából adódott, a borító és layout tervezés mellett logó, speciális ikonok és terülőminta tervezéséből, a vizuális elemek digitális felületeken való megjelenítéséből, valamint a tördelésből és a kiadványhoz tartozó kiegészítők (képeslapok, pecsét, ideiglenes tetoválás, speciális tok) megtervezéséből állt.

makers_of_budapest_kasmiranyo.jpgmakers_of_budapest_bardy_anna.jpgFotók: Rácmolnár Milán

A könyv arculatának különlegessége, hogy megjelenésében a kortárs és hagyományos megközelítés kettőssége szépen reflektál a könyv tartalmára, amely a többszáz éves kézműves hagyományokat életben tartó tradicionális technikák és a kortárs designszemlélet egyidejű létjogosultságát mutatja be.

Ha még szívesen nézegetnétek Anna munkáit, látogassatok el bátran honlapjára, illetve behance oldalára!

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214791232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása