Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Befészkelte magát a fejembe és nem ereszt." – interjú Lénárt Lívia illusztrátorral

2020. február 06. - Kasmiranyo01

 lenart_livia_1.jpgEgy korábbi interjúalanyom, Esztojka Mónika (MoArt) hívta fel a figyelmem Lénárt Lívi munkáira. A fiatal illusztrátor munkáit nézve egyből arra a felfedezésre jutottam, hogy egy olyan friss tehetséggel állok szemben, aki teljesen kitűnik a tömegből egyedi és utánozhatatlan stílusú képeivel. Egyből magukkal ragadtak kedves és vidám mintái, dinamikus karakterei. Lénárt Lívi terveiről, a pathlove-ról, az ikontervezéssel- és készítéssel járó kihívásokról mesélt nekünk. Olvassátok el a vele készített interjút és csodáljátok meg ti is különleges alkotásait!

Úgy tudom, nagy könyvmoly vagy. Melyik volt előbb: az alkotás vagy az olvasás iránti szereteted?

Előbb a könyvek szeretete jött, utána pedig a képeké, majd pedig a felismerés, hogy a képen szereplő dolgokat én is le tudom rajzolni. Jancsi és Juliska pop-up könyvét és La Fontaine: Tücsök és a hangyáját ronggyá nézegettem.
pattern.jpg

Kiemelnél pár könyvet az elmúlt évek merítéséből? Melyek ragadtak teljesen magukkal?

Nagy hatással vannak rám az olyan könyvek, melyet olyan emberek mesélnek el, akik átélték a háborút. Mint például Fahidi Éva, Polcz Alaine és Edith Eva Eger könyvei. Ugyanakkor nagy rajongója vagyok az olyan klasszikusoknak is, mint a Kisasszonyok vagy Anne Shirley. Minden olyan könyv könnyen magával ragad, ami régi korokban játszódik.


Mikor határoztad el, hogy grafikus-illusztrátor leszel? Hogyan léptél erre az útra?

Gyerekkoromtól kezdve szerettem rajzolni, első emlékeim is rajzolással és könyvekkel kapcsolatosak. Mindig ott motoszkált bennem, hogy az alkotás az, amivel foglalkozni szeretnék. Az élet úgy hozta, hogy nem vezetett egyenes út idáig. Nem vettem részt felsőfokú művészeti oktatásban, egyszerűen csak meg akartam tanulni, hogyan fejezhetném ki magam a legjobban. Ebben a könyvek, az internet nyújtotta tutorialok és oktatóvideók voltak a segítségemre.
mermaid_lenart_livia.png

Mely kortárs illusztrátorok vannak rád nagy hatással? Kiknek a munkáit tartod példaértékűnek? 

Az utóbbi években, ahogy figyelemmel kísérem a közösségi oldalakon a hazai alkotók munkáját. Olyan sok tehetség van, hogy csak kapkodom a fejem. Nem tudnék kiemelni senkit, mert félek, hogy kihagynék valakit. Külföldiek közül nagyon kedvelem Alex T .Smith ragyogó és vicces stílusát, karaktereit.
lemon_pattern.jpg
Miből áll egy napod szabadúszó grafikusként?

Napi nyolc órás főállásom mellett jelenleg igyekszem egy rutint követni, hogy a ne csak hétvégén tudjak nekiülni rajzolni, hanem minden nap dolgozzak az éppen aktuális projekten. Olykor jobban sikerül, olykor kevésbé.
emmeline_pankhurst.jpg

Hogyan látsz neki az alkotásnak? Milyen technikával dolgozol?

Ha van egy konkrét téma, akkor nekiülök vázlatokat készíteni. Sokszor hívom segítségül a Pinterestet, állandó segítőtársam. Nincsenek kidolgozott vázlataim, sokszor csak nagyon kesze-kusza firkálmányok. Amikor elkezdem digitálisan kidolgozni, akkor sokkal jobban szeretem továbbgondolni, alakítgatni.
bookshelf_lenartlivia.jpg

Egy korábbi, veled készült interjúban olvastam, a legfőbb terved egy könyv illusztrálása. Mi lenne az álom megbízás számodra? Hogy állsz most ezzel a tervvel?

Ez a terv még mindig szerepel a listámon .Ez egy olyan dolog, ami befészkelte magát a fejembe és nem ereszt. Múlt évben kezdett igazán érdekelni, azóta minden utamba kerülő illusztrált könyvet tanulmányozok. Nehéz kérdés, de talán a foglalkoztató könyvek, vagy magyarázó témával foglalkozó köteteket illusztrálnék legszívesebben, ahol sok a tárgyi kép. Kedvelem a régi tárgyakat és a régi hangulatot, ezekről szívesen rajzolnék.

stupidbird_texture_pathlove.png
Mesélnél egy kicsit az ikoncsomagjaidról és a Pathlove-ról? Illustratorban vagy Affinityben készülnek a munkáid?

A Pathlove-ot a párommal együtt készítettük, fontosnak tartjuk mindketten, hogy ha már ennyi remek forrás van a tanulásra és fejlődésre, akkor mi is adjunk valamit vissza, ami ingyen van és bárki használhatja. Az ikonkészítés, egy kihívás is volt számomra, segített abban, hogy legyen mindig egy téma, amit rajzolni kell. Jelenleg mindkét programot használom párhuzamosan.
fruits_pathlove.pngfood_ikon.pngMilyen terveid várnak még megvalósulásra a könyv illusztrálásán kívül?

Ebben az évben az elsődleges több új terület kipróbálása, mint a stock, vagy a nyomatok értékesítése. Régóta foglalkoztatnak ezek témák, és szeretnék bennük több tapasztalatot szerezni. Jelenleg a legfontosabb egy következetesebb haladás elérése. Fontos a fokozatos fejlődés, a több alkotás, több projekt (saját is), hogy összeszedettebben, fegyelmezettebben haladjak.
cdc_marie.jpgHol és mikor láthatjuk legközelebb a munkáid?

Az Instagram oldalamon vagyok a legaktívabb, igyekszem ott megosztani az éppen aktuális munkáimat. Idén, remélhetőleg nem sokára jön egy nagyobb átalakulás a Pathlove-on is, ahol erősebb hangsúlyt kap majd a portfólió rész.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015459682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása