Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Tíz dolog, amit nem tudtál Miffyről!

2019. május 17. - Kasmiranyo01

dick_bruna_miffy_nyuszi_cover.jpgElőző bejegyzéseinkben már összegyűjtöttünk 10 érdekes tényt Tove Janssonról és az általa megalkotott lényekről, a Muminokokról, valamint Hergéről, a Tintin képregénysorozat alkotójáról. Ezúttal Dick Bruna illusztrátorról, és a hollandok ikonikus nyuszijáról, Miffyről olvashattok 10 kevéssé ismert tényt. Hogyan kezdődött Bruna karrierje? Miként hívta életre a kis nyuszi alakját? A bejegyzésből nemcsak ezekre a kérdésekre kaphattok választ, de azt is megtudhatjátok, melyik művész alkotásai nyomán alakította ki saját stílusát!

1. Miffy életre hívója, Dick Bruna (teljes nevén: Hendrikus Magdalenus Bruna) 1927-ben született Utrechtben. Bruna édesapja az A.W. Bruna & Zoon kiadó vezetőjeként dolgozott, és remélte, hogy egy napon majd fia veszi át majd a családi vállalkozás irányítását. Annak érdekében, hogy Bruna megfelelő szakmai kiképzésben részesüljön és felkészüljön a kiadó későbbi vezetésére, apja utrechti, londoni és párizsi könyvesboltokba küldte őt gyakorlatra. A könyvkiadás helyett jobban érdekelte a művészet, 1948-ban felvételt nyert a Amszterdami Művészeti Főiskolára. Végül borító és plakáttervezőként csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Első önálló kötete 1953-ban jelent meg "De Appel", azaz Alma címmel. 
dick_bruna_de_appel.jpgSzín- és formahasználat tekintetében ez a könyv már a Miffy-sorozat előképének tekinthető.

2. Miffy neve hollandul „nijntje”, azaz a „konijntje”, „kis nyuszi” rövidítése. Mivel a „nijntje” szót túl bonyolult volt kiejteni azoknak, akik nem beszélnek hollandul, ezért a kislány nyuszi Miffyként vált híressé világszerte.
nijntje_miffy_nyuszi.jpg
3. Az első kötetet 1955-ben adták ki, amit további 31 másik követett. A kis nyuszi kalandjairól szóló köteteket 85 millió példányban adták el világszerte, és több mint 50 nyelvre fordították le őket. Az utolsó kötet 2011-ben jelent meg. A Miffy történeteit elmesélő köteteken kívül is jelentek meg meséi, így pályafutása során összesen közel 200 mesét írt és illusztrált.

miffyk.jpg
Miffy metamorfózisa 1955-től 2015-ig

4. Miffy a kezdetek kezdetén nem egészen úgy nézett ki, ahogy manapság ismerjük, inkább egy plüss nyuszijátékra hajazott, és csak 1963-ban nyerte el végleges, letisztult, mai formáját. Az illusztrátor kizárólag piros, sárga, kék, zöld, narancssárga és barna színek felhasználásával alkotta képeit. A karakterek és a formavilág megalkotása során egyszerű, fekete vonalaival a minimalista ábrázolás kialakítására törekedett. Épp ennek az egyszerűségnek köszönhetően vált Miffy igazán népszerűvé és szerethetővé a kisebbek körében.

miffy_alszik.jpg
5. A 2015-ös, Miffy 60. születésnapja alkalmából rendezett művészeti fesztiválon több, mint 500 ezer eurót gyűjtöttek össze az UNICEF-nek.

miffy_art_parade.jpgmiffy_art_parade_1.jpgA 2015-ös Miffy Art Parade-ra készült alkotások

6. Dick Bruna egy esős, tengerparti nyaralás során alkotta meg Miffy figuráját kisfia szórakoztatására. A rossz időt azzal próbálta meg feledtetni, hogy minden este újabb és újabb meséket talált ki a kis nyusziról. Így született meg végül Miffy alakja.

dick_bruna_fia.jpgDick Bruna kisfiával, Sirk-kel, akinek Miffy figuráját köszönhetjük

7. Miffy június 21-én ünnepli a születésnapját. pontosan ugyanazon a napon, mint Vilmos herceg, és ugyanabban az évben született, mint Bill Gates, azaz 1955-ben.

miffy_szu_linap.jpg8. Bruna sose használt számítógépet, élete során minden egyes rajzot kézzel készített fekete plakátfesték és színes papír felhasználásával. Gyakran egy napot is igénybe vett egyetlen olyan illusztráció elkészítése, amelyen kellőképpen kifejezőnek találta Miffyt.

dick_bruna_miffy_rajz.jpg
9. Bruna fiatalemberként, egy párizsi útja során látta Matisse kései kollázsait újragondolt színpalettájával és minimalista formájával. Ezek az alkotások inspirálták saját stílusa megalkotására, és figyelhetőek meg a Miffyről szóló kötetek szín- és formahasználatánál is.  

dick_bruna_mese_l.jpegDick Bruna éppen Miffyről mesél

10. 2006-ban az utrechti Centraal Museum állandó kiállítást nyitott Dick Bruna alkotásaiból a Dick Bruna házban, tíz évvel később, 2016 februárjában megnyitotta kapuit Miffy múzeum Utrechtben, Miffy szülővárosában. Itt a felnőttek és a gyerekek a hely interaktív adottságait kihasználva játszva fedezhetik fel a kis nyuszi színes világát.
miffy_mu_zeum_utrecht.jpgmiffy_mu_zeum.jpg
Dick Bruna 2014-ben vonult vissza és 2017 februárjában halt meg 89 éves korában.


Ha még szeretnétek Miffyről olvasni, vagy babaágy fölé lógatható miffys forgót készíteni, olvassátok el korábbi bejegyzésünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514830264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása