Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Mesés nosztalgiázás Pöttyös Panniékkal

Ismerjétek meg ti is F. Györffy Anna illusztrátor életművét!

2019. február 26. - Kasmiranyo01

moso_masa_mosodaja_cover-01.jpgNéhány évvel ezelőtt nagyszabású kiállítást rendeztek életművéből a Petőfi Irodalmi Múzeumban Mosó Masa és barátai címmel, kalandos és élményekben gazdag gyerekkort tudhatott magáénak, kitartásának és elhivatottságának köszönhetően pedig rengeteg elismerést és több évtizeden át tartó karriert gyerekkönyv-illusztrátorként.

F. Györffy Anna 1915. június 18-án született a Kolozsvártól néhány kilométerre található Szucságban (ma: Suceagu), nagyszülei otthonában. A család az 1910-es években kimondottan jómódban élt. Az első világháborút követő években az Országos Gyermekvédő Liga közvetítésével több tízezer magyar gyereket láttak vendégül huzamosabb időben Svájcban, Belgiumban, és Nagy-Britanniában. Így került Anna többször is hónapokra, egyszer tíz évesen másfél évre Hollandiába. A Rotterdamban eltöltött időszak későbbi, illusztrátori munkásságára is nagy hatást gyakorolt, ugyanis ottani nevelőnőjével rengeteget jártak múzeumba, ahol flamand és holland festők műveiben gyönyörködhetett, és ahol látogatásai alkalmával rendszeresen vázlatokat is készített. Beutazta Hollandiát, az itt töltött idő alatt a nyelvet is sikerült tökéletesen elsajátítania. A rajzolás iránti szeretete már egészen kiskorától kezdve gyakran megnyilvánult, kedvenc időtöltése a rajzolás volt, rokonait, barátait gyakran lepte meg rajzaival, illusztrált képeslapjaival.
f_gyorffy_anna_igazolvany.jpgAz Országos Gyermekvédő Liga által F.Györffy Anna részére kiállított igazolvány

F. Györffy Anna felnőve a Képzőművészeti Főiskolán szerette volna folytatni tanulmányait, ám ezt az apja – aki egyébként támogatta művészeti törekvéseiben – ellenezte és a Prohászka Ottokár utcai községi polgári leányiskola hároméves háztartási továbbképzőjének elvégzésére kötelezte. Anna szerencsére itt is megtalálta azokat a tantárgyakat, amelyekben kiélhette kreativitását.
tervek.jpgIparrajziskolai rajzok 1933-35 körüli időszakból

Például a fehér- és felsőruhavarrásban, illetve szabásrajz és kalapkészítésben. Itt végzett tanulmányai hatására kezdte el érdekelni a divat- és ruhatervezés. Miután két évet elvégzett a háztartási továbbképzőben, a Török Pál utcai Székesfővárosi Iparrajziskola (ma Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola) női ruhatervező szakosztályán folytatta tanulmányait. Ekkortájt kezdett el komolyabban érdeklődni a magyar népművészet iránt, amelyet textiltervezőként, később pedig grafikusként is többször használt inspirációs forrásként műveihez. Anna szárnyalt ekkoriban, ruhatervei és modellrajzai női újságok hasábjain és divatlapokban is megjelentek, egyre inkább elismerték tehetségét. Az előbb említett sikerek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 1935 nyarán, húszéves korában, rengeteg jelentkező közül épp őt választották ki a Goldberger Textilgyár textilminta-rajzolói pozíciójára. Kolléganői is nagyon szerették, sokszor vicces rajzokkal illusztrált leveleket küldtek egymásnak. Anna rengeteget dolgozott, munkái egyre több helyen tűntek fel, a gyerektextíliától kezdve a teáskanna- és más motívumokkal afrikai exportra szánt anyagokon át egészen a bélyegmintákkal és képeslapokkal díszített szuvenír selyemkendőkig.
pinda_the_giant_baby_panda_kepeslap.jpgA londoni állatkert részére tervezett képeslap 1937-ből

Tehetségét és szorgalmát munkahelyén is nagyra becsülték, kiemelkedően keresett. 1942-ben 10 477 pengő volt a jövedelme, ami akkoriban tekintélyes összegnek számított. Bár F. Györffy Anna az 1950-es években kezdett el gyerekkönyveket illusztrálni, már 1936-ban jelentek meg iskolás gyerekeknek szánt néprajzi témájú illusztrációi, és a Goldberger Textilgyárban is tervezett gyerekek számára ruhákat és textileket. 1936-ban Kner Albert tervezőgrafikus, a Hungária nyomda művészeti vezetője felkérésére a londoni állatkert számára képeslapot is tervezett Pindar, a pandakölyök születésnapja alkalmából.
anyu_hol_vagy_f_gyorffy_anna.jpgSulyok Magda Anyu hol vagy? című kötete az F. Györffy Anna tervezte borítóval

Az 1950-es évektől kezdve egyre több gyerekeknek szánt illusztrációs felkérést kapott, innentől kezdve szinte kizárólag ebben a műfajban alkotott. A gyerekirodalom egyre nagyobb teret kapott, a felnőtt irodalmi életből kiszorult és elhallgattatott írok ezen a területen kezdtek el alkotni, így rengeteg színvonalas gyerekkönyv látott napvilágot ebben az időszakban. A gyerekirodalom fellendülése nem csak nekik, de rengeteg tehetséges, hazai illusztrátornak is kedvezett, mint például Reich Károly, Kass János, vagy Réber László. Csakhogy néhányat említsek a rengeteg név közül. F. Györffy Anna neve is egyre ismertebbé vált, 1952 és 1988 között több száz illusztrációt készített könyvekhez, diafilmekhez, képeslapokhoz, könyvborítókhoz, játékmellékletekhez.
f_gyorffy_anna_tarsasjatek.jpgTársasjáték F. Györffy Anna rajzaival

Az Ifjúsági Könyvkiadó – amely 1957-től felvette Móra Ferenc nevét – megbecsült munkatársa volt hosszú évtizedeken át, az itt megjelent, általa illusztrált gyerekkönyvek több tízezer példányszámos eladásokat produkáltak. Sőt, az idegennyelvű kiadásokkal együtt időnként a százezres példányszámot is megközelítették. A magyar gyerekirodalom olyan neves alakjainak köteteit illusztrálta, mint például Benedek Elek, Gárdonyi Géza, Nemes Nagy Ágnes, Kormos István, Marék Veronika, Szabó Magda, Weöres Sándor vagy Zelk Zoltán. Anna a vázlatokat pauszpapíron rajzolta meg, a végleges tervet pedig átmásolta papírra.

joreggelt_gyerekek.jpgNemes Nagy Ágnes Jó reggelt, gyerekek! című kötete F.Györffy Anna illusztrációival

Alkotásait technikai sokszínűség jellemezte, sokszor egyidejűleg használt különböző technikákat, akvarellfestéket, zsírkrétát és filctollat, később kollázstechnikát is alkalmazott. Utóbbit például Varga Katalin Kisbence című, 1969-ben megjelent köteténél. Állatrajzaihoz a Brehm lexikont használta, és mappáiban tematikusan csoportosította képeit, újságokból kivágott fotókat is gyűjtött munkáihoz.
f_gyorffy_anna_alkot.jpgAz illusztrátornő alkotás közben

F. Györffy Anna egyébként imádta az állatokat, nagyszüleinél is rengeteg állat vette körül, de később, szentendrei házuk kertjében is tartottak tyúkokat, szamarat, disznót, tehenet, az 1950-es években rövidebb időre még egy őzgidát is befogadtak. Leghíresebb sorozata Pöttyös Panniról, az óvodás kislányról szóló kötetek voltak.
pottyos_panni_a_balatonon_1956.jpgPöttyös Panni 1956-ban a Pöttyös Panni a Balatonon című kötet egy illusztrációján

Három évtizeden keresztül volt Szepes Mária szerzőtársa, összesen 15 rész jelent meg ez alatt az időszak alatt. Panni pöttyös ruhájáról és bárányhimlőjéről kapta nevét, alakja az idők során megváltozott, a kezdeti rajzok később leegyszerűsödtek és színesebbek lettek. Az 1970-es években a Pöttyös Panni kötetek 70.000-80.000-es példányszámokban jelentek meg.
pottyospanni_1982.jpgPöttyös Panni és barátai egy 1982-es illusztráción

Muszáj megemlíteni Varga Katalin Mosó Masa mosodája című, helyesírást fejlesztő könyvét, mely 1968-as megjelenésétől napjainkig közel 40 kiadásban jelent meg, és a mai napig fellelhető a Móra Kiadó kínálatában.
moso_masa_mosodaja_1.jpgA közel negyven kiadást megért Mosó Masa mosodája

Néprajzi irányú érdeklődése egész életét és munkásságát végigkísérte, ami ebben a könyvben is erőteljesen megjelenik, parasztcsizma, festett láda és szentendrei házának tornácán található faragott pad is megjelenik a rajzokon.
dormogo_domotor_f_gyorffy_anna.jpgEgy 1975-ös Dörmögő Dömötör címlap F. Györffy Anna illusztrációjával
 
A Dörmögő Dömötör című magazin kivágós mellékleteihez is rengeteg néprajzi vonatkozású játékot, papírból kivágható parasztbútorokat, parasztházat készített. Az illusztrátornő az 1980-as évek végéig készített még néhány rajzot a Dörmögő Dömötörnek, ám ezt követően már csak családtagjait lepte meg egy-két kisebb grafikával. Élete hátralévő részét szentendrei házában töltötte.


Forrás: Mosó Masa és barátai

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314655393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása