Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Gyerek- és felnőttkorunk kedvenc meséi 1. rész

TOP 5 gyerekkönyv akkor és most

2018. december 10. - Kasmiranyo01


a_zsuzsi_top5.jpgAz ünnepek közeledtével kicsit magával ragadott minket a nosztalgia, és arra vállalkoztunk, hogy új, kétrészes sorozatunkban összeszedjük nektek gyerekkori és jelenlegi öt kedvenc mesekönyvünket. A sort most a Kasmíranyó több kötetet jegyző scrapbook specialistájával és kézmodelljével, Angyal Zsuzsival kezdjük! Innentől őt hallhatjátok! 

1. Erich Kästner mesél

Az összes mese közül, amelyet gyerekkoromban olvastam, a legemlékezetesebb Erich Kästnertől Münchhausen báró meséi voltak. Édesanyám rengetegszer olvasott fel ebből a válogatáskötetből nekem. A legemlékezetesebb a „Fogadás a szultánnal” című mese, amelyben különböző színes karakterekbe botlik Münchhausen és a török szultán, köztük egy olyan emberbe is, aki hallgatja a fű növését.  A mai napig látom magam előtt a bekezdés vonatkozó illusztrációját. Münchhausen abszolút kedvenc volt és maradt.

erich_kastner.jpg
2. Borsószem-hercegkisasszony

A második kedvenc kötetem, Hans Christian Andersen Borsószem-hercegkisasszony című meséje. Gyerekként mindig gondolkodóba ejtett, hogy hogyan lehet több réteg matrac alatt megérezni egy icike-picike kis borsószemet. Ma már értem a mese valós mondanivalóját, akkoriban azonban furdalta a kíváncsiság az oldalamat, hogy ez hogyan lehetséges. :)

borso_szem.jpg
3. Szivárvány, a tengerek legszebb halacskája

Talán a legszebb gyermekkori könyvem Marcus Pfister „Szivárvány, a tengerek legszebb halacskája volt”. Imádtam Szivárvány csillogó pikkelyeit nézegetni és simogatni!

sziva_rva_ny_a_tengerek_legszebb_halacska_ja.jpg
4. Rontó és Bontó a tejfog utcában

Anna Russelmann könyve, a „Rontó és Bontó a tejfog utcában” mély benyomást tett rám, és erősen formálta a személyes higiéniáról alkotott képemet. Hálás vagyok szüleimnek ezért a könyvért, azóta sincs egy lyukas fogam se! :)

covers_302300.jpg

5. Brum Brum Brunó, a lovaglóművész

Végül, de nem utolsósorban, Csukás István „Brum Brum Brunó, a lovaglóművész” című könyvét imádtam. A tányértalpú bársonybocs kalandjáért a vadlóval teljesen oda voltam, (igaz, mindenért, amiben lovak szerepeltek) ez a könyv igazi klasszikussá nőtte ki magát a szememben.

brum_brum.jpg

Felnőttkori kedvencek:

scrapbook_zsuzsi02_1.jpg
Akik ismernek, tudják, hogy gigantikus Mumin rajongó vagyok. Rajongásom gyerekkoromra eredeztethető, azonban akkoriban csak a Mumin magazint járattuk. Felnőttkoromban olvastam először az eredeti könyveket.

1. Titokzatos tél a Mumin-völgyben

A Mumin-sorozat szívemhez legközelebb álló darabja a „Titokzatos tél a Mumin-völgyben”. Rengeteg emlékem kötődik a sorozatnak ezen részéhez. Számomra mindig a muminok lesznek a lista élén!

titokzatos_te_l_mumin-vo_lgyben.jpg

2. Bob és Bobek - Két kisnyuszi a varázscilinderből

Szoros mezőnyben, második helyre felküzdötte magát a cseh nyuszipáros: „Bob és Bobek”. A könyvet egy cseh témájú kocsmakvízen nyertem! Az első perctől kezdve elragadónak találtam ezt a szeleburdi, de nagy túlélő párost!

ke_t_kisnyuszi_a_vara_zscilinderbo_l.jpg
3. Asterix és Tin Tin

A harmadik helyen holtversenyben két klasszikus képregény áll: „Asterix” és „Tin Tin”. Mindig üdítő olvasni a világ különböző pontjain tett kalandozásaikat. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a Tin Tin sorozathoz nem igazán lehet hozzájutni itthon már, ezért legtöbbször külföldön tudom csak beszerezni őket.

3_hely.jpg



4. Miffy az állatkertben

A dobogóról épphogy lecsúszott (habár ez egyáltalán nem von le az értékéből) Dick Bruna szomorkás(nak tűnő) nyuszija, Miffy. A Miffy az állatkertben című könyvet egy antikváriumban vettem évekkel ezelőtt, és azóta is nagy becsben őrzöm, mivel csak elvétve lehet beszerezni itthon egy-egy régi darabot.

miffy_az_a_llatkertben.jpg
5. Lila királylány

Az ötödik helyen végzett Dóka Péter „Lila királylány” című meséje. Nagyon tetszik, hogy kicsit újra vannak gondolva a klasszikus mesék, és a szerelmes karaktereik is. Anne Pikkov észt illusztrátor képei remekül passzolnak a sztorikhoz.

lila_kira_lyla_ny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114461596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása