Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Mesélj, alkoss, játssz! – Bevezetés a mesés alkotás fortélyaiba

DIY Kasmíranyò mòdra

2019. március 27. - Kasmiranyo01

diy_montazs-01.jpgTalán már sejtitek, mennyire szeretünk barkácsolni, sőt, első bejegyzésünk is a scrapbook készítés rejtelmeibe avatta be az olvasókat. De többször készítettünk kedvenc meséinkhez különböző, papírból kivágható, hajtogatható játékokat. Tavaly nyáron DIY rovatunk átköltözött a Pagony Kiadó Youtube csatornájára, ahol folytattuk tevékenységünket. Készítettünk Berg Judit Cipelő cicák-sorozatához cicás könyvjelzőt, Jill Tomlinson kedves meséihez ujjbábokat, Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? című könyvéhez varázslatos színekben játszó kaleidoszkópot, Ragacs meséjéhez hűtőmágnes játékot. És ez csak pár az eddig megvalósított projektjeink közül, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon a családjával. Most mi mesélünk nektek arról, miért fontos nekünk és mit ad nekünk a DIY, és arról is, milyen jòtékony hatásai vannak az alkotás eme formájának.

Angyal Zsuzsi(A.Zs.): a projekt kézmodellje
Gyovai Kati (Gy.K.): a projekt kitalálója, és tervezője

Melyik volt a kedvenc projektetek?


A. Zs.: Végig kellett pörgetnem a videókat, hogy felfrissítsem a memóriámat. Bár tudtam, hogy sokat dolgoztunk az utóbbi egy évben, még így meglepett a videók mennyisége. Ha muszáj egyet választani, akkor a törpekönyvtárat mondanám, melyet Horváth Ildi Irány Észak! – Egy törpecsalád kalandjai című kötetéhez készítettünk. Az egész projekt „babaház” hangulata magával ragadott. Szívesen tovább építettem volna még, egy teljes házzá formálva azt – persze sok-sok könyvvel. Az újabb videók közül bolygó forgó áll a legközelebb a szívemhez, amit Pásztohy Panka Halló, mama! című kötetéhez készítettünk. Nagyon szeretem az űrhöz kapcsolódó témákat. Kicsit újragondolva a szerkezetet, akár általános iskolai projektet is lehet belőle csinálni – nagyobb gyerekekkel technika vagy földrajz órán is elkészíthető.
53607284_833128773704146_3760064488338882560_n.jpgBolygó forgó készítése Pásztohy Panka Halló, mama! című kötetéhez kapcsolódóan

Gy. K.: Nehéz egyet kiemelni, több kedvenc is van. Nagyon szerettem az Elmer-füzért, ami valóban szuper szobadekoráció – akár felnőtteknek is. A Zsuzsi által már említett törpekönyvtár elképesztően aprólékos munka volt, de megérte. Szívem szerint én is folytatnám a projektet apró papírbútorok tervezésével, egy egész törpeuniverzum felépítésével. A Pipp és Polli – A karácsonyfa című kötethez készült bábos karácsonyi képeslapot is szeretem. Itt, ha azt szeretnénk, a szereplők a képeslap elemeiként funkcionálnak, de ha akarjuk, ki is vehetjük őket és eljátszhatjuk velük a mesét.
elmer_fuzer_kasmiranyo_pagony_diy.jpgAz Elmer-sorozathoz készített szobadekoráció

Mit szerettek legjobban a DIY-ban általában?

A. Zs.: Hogy létrehozunk valamit, ami kézzel fogható. Előfordul, hogy „maradék” anyagokból dolgozunk „újrahasznosítva” azokat. Én szeretek mindent magamnak megcsinálni: a szekrények és kanapék összeszerelésétől kezdve a festésen át mindent. A DIY projekten keresztül megmutathatjuk a szülőknek és a gyerekeknek, hogy néha sokkal jobban megbecsüljük azokat a tárgyakat, amelyeket magunk készítünk el. Én azt gondolom, hogy ennek igenis fontos üzenete van a fogyasztói társadalmak korában. 
55539276_266555397557522_3814182961759125504_n.jpgItt éppen a Ragacs, a hős kismacska című kötethez készìtettünk videòt

Gy.K.: A tervezés fázisától elkezdve a sablonok gyártásán át egészen a videók elkészítéséig minden elemét szeretem. Meg persze azt is, hogy flow élmény miatt még közérzet javító hatása is van!
untitled-2.jpgKészül a hűtőmágnes játék Wéber Anikó Ragacs, a hős kismacska c. kötetéhez

Hogyan hat rátok a barkácsolás?

A. Zs.: A DIY nagyon különbözik attól, ami egyébként hétfőtől péntekig munkaidőben csinálok, éppen ezért teljesen kikapcsolja az agyamat. Ugyanakkor a kettőt mégis össze tudom kapcsolni hiszen a munkámból kifolyólag időnként külföldre utazom, és az utakról pedig előszeretettel készítek saját kézzel fotókkal tarkított emlékkönyvet, úgynevezett scrapbookot.
55640022_406906076773876_207955874021376000_n.jpgLegfrissebb DIY projektünk: kuflis uzsonnatartó dobozok, melyek Dániel András sorozatának legújabb, Kuflik a föld alatt című kötetéhez készültek

Gy. K.: Teljesen lelazít, és ugyanakkor fel is tölt. Mindig jól esik tervezni, elképzelni, milyen lesz a végeredmény.

A mesék közül melyik állt hozzád a legközelebb, és miért?

A. Zs.: Nagyon szerettem Elmerről, a kis elefántròl szòlò mesèt. Nagyon fontos üzenetet hordoz a gyerekeknek arról, hogy milyen ha valaki más, mint a többiek.
55680233_2340452582947149_7645439707010039808_n.jpgPipp és Polli bábos képeslapja

Gy. K.: Nagyon vártam és örültem, amikor a bolognai Silent Book versenyt követően megjelent a Pagonynál Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? c. kötete Szabó T. Anna verseivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914719009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása