Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Építsd meg Múminék házikóját!

2017. március 05. - Kasmiranyo01

dsc_4869.jpg

Bár Magyarországra sosem tört be igazán a Múmin őrület, a Napkút Kiadónál megjelentek a fehér, nagyorrú lények életét elmesélő kötetek és az ezeket feldolgozó, japánban készült rajzfilmsorozatot is vetítették nálunk a '90-es években. A Finnországban most is intenzíven jelenlévő Múmin-kultusz leginkább a cseh Zdeněk Miler Kisvakondéhoz vagy a holland Dick Bruna Miffyjéhez hasonlítható.  Tove Jansson – a Múmin-világ megalkotója – egy kék házat álmodott meg lényeinek a Múminvölgyben. A mostani bejegyzésemben lépésről lépésre követhetitek, hogyan tudjátok  ti is megépíteni a saját Múminházikótokat!

Először is, az építkezéshez szükségetek lesz A3-as bugyikék és egy piros lapra. A kékből épülnek majd ház falai, a pirosból pedig tető lesz.

dsc_4595.jpg

Ha ez megtörtént, töltsd le a kész ablak és ajtó sablont, ezeket nyomtassátok ki méretarányosan, úgy, hogy nagyjábl passzoljon a ház paramétereihez, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Persze a méretezés attól is függ, hogy az A3-as lapot teljes terjedelmében szeretnétek majd használni, vagy vágtok belőle. Mi az egészet felhasználtuk, így jó magas házat kaptunk. Az ablakok belső részét vágjátok ki, mert később a papírhoz illesztve átrajzoljuk majd az üres részeket. Tegyünk ugyanígy az ajtó kinyíló részével. 

megvagott.jpg

Ha mindent kivágtunk, illesszük az ablakokat, ajtót az alaphoz, ekkora kezdjük el véglegesíteni helyüket átrajzolással, ezért érdemes átgondolni, hova, miként szeretnénk őket elhelyezni

atrajzolas.jpgAz így kapott téglalapokat a kartonból is kivágjuk, így a ház a valóságnak megfelelően ténylegesen átláthatóvá válik. Az apróbb részek kivágásához körömvágó ollót használtunk, mert könnyebben tudunk korrigálni, precízebben lehet vele dolgozni.

vagas2.jpg

A kivágott négyzetekre, téglalapokra elkezdhetjük szép sorjában felragasztani az ablakokat és az ajtót. Lassan kezd alakot ölteni Múminházunk!

ragasztas.jpg

Ha készen vagyunk, jöhet a rögzítés! Ehhez mindenképp szükségünk lesz tűzőgépre, lehetőleg olyanra, ami átviszi a vastag papírt is.

dsc_4724.jpgEzen a ponton végre kezünkben tarthatjuk a szinte kész házunkat, amiről azonban még hiányzik a tető. Most a piros kartonlapon a sor, amire egy sima, nagyobb tányér segítségével kört rajzolunk.  Ez a kör lesz a kiterített tetőnk. Mi egy 28 cm átmérőjű tányérral dolgoztunk, amennyiben ti felhasználjátok a teljes A3-as lapot, érdemes 25 cm, vagy annál nagyobb átmérőjű kört rajzolni.
pirostanyer.jpgA kört körbevágjuk, majd egy ponton egyenesen a közepéig (a tető csúcsáig) bevágunk, hogy a tetőt hajtogatással a hengerhez (házunkhoz) tudjuk igazítani. 
dsc_4743.jpgEzután már csak az utómunkák maradnak, mint a tető méretének véglegesítése, majd tűzőgéppel történő rögzítése. dsc_4759.jpgHa a tetővel is megvagyunk, kész a ház és végre múminjaink is elfoglalhatják az őket megillető helyet, kezdődhet a játék!dsc_4872_jav.jpg

haziko.jpgHa a barkácsolás mellett főzni is szerettek és rajongtok a múminokért,  figyelmetekbe ajánlom a Cerkabella Kiadónál megjelent Múmin szakácsönyvet, ami 150 receptet tartalmaz, így többek között a Múmin-völgyiek kedvenc ételeit is.

dsc_4859.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712311293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása