Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Mindenki továbbszőheti a maga történetét" – interjú Szép Évával, az Evuska márka alapítójával

2018. december 03. - Kasmiranyo01

szep_eva_portre.JPGAz Evuska márka alapítója, Szép Éva számára sok esetben véletlenül elkapott beszélgetések, vagy különleges filmélmények jelentik az inspirációt az általa készített lakásdekorációs tárgyak, párnák tervezésekor. Éva célja, hogy az általa létrehozott tárgyak túlmutassanak hétköznapi, használati funkciójukon, és felhasználóik számára is történeteket, hangulatokat közvetítsenek, melyeket akár maguk is továbbszőhetnek. Első ötletei nem vártak sokáig megvalósításra, nyolc évvel ezelőtt megalapította saját márkáját, az Evuskat, melynek menedzselésében családja  is aktívan segíti. A bejegyzésre kattintva műhelytitkok, történetek és gyönyörű tárgyak várnak titeket!

Eredetileg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakára jártál. Manapság is foglalkozol animációval?

Mostanában leginkább csak a tizenegy éves unokaöcsém lego animációs projektjeiben próbálok tanácsokat adni. Nem mintha akkora szüksége lenne rá, nagyon jól megy neki nélkülem is. Én inkább csak okoskodom. Viccet félretéve, ha egy-egy projekt kapcsán előkerül egy kis stop motion animáció, annak nagyon tudok örülni, de már nem része a mindennapjaimnak.
evuska_space_odyssey_02.jpgÉva gyönyörű lakásdekorációs termékei

2010 végén hoztad létre saját márkád, az Evuskát, amely elsősorban lakásdekorációs termékek előállításával foglalkozik. A bemutatkozó szövegedben az áll, minden termék mögött egy egyedi filmélmény, illetve hétköznapi esemény áll. Elmesélnél egyet a sok közül, és az általa inspirált mintát?

Ezek a történetek általában rengeteg apró dologból tevődnek össze, amiket átengedek a saját szűrőmön. A denevéres szerelem párna például egy nyári kerthelyiséges történetből született, amikor a tanúja voltam annak, ahogy egy első-randis szituban egy lány megmentette a fiút egy eltévedt bébi denevértől. A kempingező mosómedvés párna kapcsán sokan mondják, hogy “Ez olyan Wes Anderson-os hangulat”. Ilyenkor örülök, hogy sikerült megragadni és közvetíteni a film hangulatát, konkrét karakterek nélkül. Így mindenki beleláthatja és szőheti tovább a maga történetével. Az én esetemben A Holdfény Királyság hangulatába keveredett egy csipet Balaton is.
evuska_denever_parna.jpgA feljebb említett denevéres szerelem párna

Hogy kezdtél el termék-előállítással foglalkozni? Mikor jöttél rá, hogy ez a te utad?

Foglalkoztatott a gondolat, hogy hogyan lehetne úgy a mindennapi használatba emelni egy-egy grafikát, hogy kilépve a kétdimenziós térből, kézzelfogható tárgyakként funkcionáljanak. A párnák tökéletes alapanyagnak bizonyultak ehhez. Amint a gondolat megszületett, már el is készültek ez első darabok, azóta organikusan fejlődik a márka. Néha nagyobb lendülettel, néha kicsit visszavéve a tempóból, mert a személyessége miatt nagyban függ az én aktuális hangulatomtól is. Sokszor próbáltam küzdeni ellene és rosszul éreztem magam, ha épp nem ment, de mostanában megpróbálom elfogadni az aktuális helyzeteket és abból kihozni a legjobbat.
evuska_space_odyssey_03.jpgEvuska Space Odyssey kollekciójának egy darabja

Legfrissebb munkád a Temporary Designer Tatoos részére space & robot témakörben terveztél ideiglenes tetoválásokat. Hogy kezdődött az együttműködés Hoffmann Petrával, a Temporary Designer Tatoos alapítójával?

Tulajdonképpen majdnem nyolc évvel ez előtt, amikor az első párnáim készültek, Petra volt az, aki elsőként  írt róluk a Stilblogon, aztán különböző blogos-vásáros-design hetes események kapcsán személyesen is megismerkedtünk. Amióta megalakult a Stilshop a Bálnában, azóta náluk is kaphatóak az Evuska termékek. Így született ez az együttműködés, aminek személy szerint nagyon örülök. Jó egy újabb felületen látni a grafikáimat, és nekem külön tetszik a kopás folyamata, meg ahogy a végén ez ember ledörzsölheti a maradékot a törölköző sarkával.
evuska_temporary_tattoos.jpgÉva space & robot kollekciója a Temporary Designer Tatoos kínálatában

Magadat történetfüggő emberként definiálod, aki kávézókban, villamoson hallott történetekből nyer ihletet. Mi volt a legmeglepőbb vagy leginspirálóbb történet, amit hallgatózás közben hallottál?

Azért nem vagyok kényszeres hallgatózó, inkább csak megfigyelő típus, akinek a fülét megütik bizonyos mondatok. Ez a megfigyelés talán a filmes szenvedélyből fakad, az embertípusok és viselkedési formák “gyűjtéséből”, ami szerintem egyúttal a filmes látásmód alapja is. Nem emelnék ki most egy történetet sem, nem annyira lényegesek így külön. Végül csak egy massza lesz belőlük, én meg abból halászom.
evuska_camping_parna.jpgKészülnek a fotók a friss kollekcióról az Evuska honlapjára.

Vannak jegyzeteid is ezekből a történetekből, párbeszédekből vagy inkább az utána megmaradt benyomás alapján készülnek a munkáid?

Abszolút az utána megmaradt benyomás az alapja mindennek.

Kérlek, meséld el, hogy néz ki egy napod. Hogyan alkotsz és dolgozol szabadúszóként?

Szeptembertől besűrűsödött az élet, mert elkezdtem újra suliba járni a munkák mellett. Korábban is készítettem jelmezt rövidfilmekhez és reklámokban is öltöztettem. Igényeltem a fejlődést technikailag a textilek és a varrás terén is, így egy régi barátnőm unszolására újra iskolapadba ültünk együtt. Női ruhakészítést és szabást tanulok, amit reményeim szerint több területen is hasznosíthatok majd a jövőben. Ezen kívül van egy félállásom egy kedves konyhafelszerelés boltban a Pozsonyi utcában. Most épp ezen elfoglaltságok között igyekszem időt szakítani az evuskás teendőkre is, de élvezem a pörgést.
evuska_muhely.jpgÉva műhelye. Itt készülnek az Evuska termékei.

Hol veheti alaposabban szemügyre a vásárló a termékeidet? Neked melyik a kedvenced közülük?

Az egyik legrégebbi üzlet, ahol szinte az Evuska kezdete óta jelen vagyok az a Rododendron Art&Design Shopban, ezen kívül a már említett Stilshopban és a Ludwig Múzeum 1. emeleti Múzeum Shopjában vagyok jelen. Most a karácsonyi időszakban megtalálhatóak lesznek az Evuska termékek a budapesti Projekt Showroomban és Pécsett a PARTISAN art, design & co-space üzletben, aki pedig személyesen velem is találkozna az a Goga Studióban , a Hókifli Karácsonyi Vásáron megteheti december 15-16-án. Gyertek!

Van olyan új termék a terveid között, amit szeretnél piacra dobni a jelenlegiek mellett? Tervezel termékbővítést?

Sok téren inkább egyszerűsíteni és tisztítani szeretném a termékek sorát, de azért lesznek újdonságok is. A ruhákkal és szabásmintákkal való foglalatosságot talán az Evuska is megérzi majd. Régóta foglalkoztat a “textilhulladékok” problémája és újrahasznosítása. Most úgy érzem, kikristályosodik a projekt és hamarosan új dolgok születnek abból, ami másoknak már haszontalan.
evuska_chivava.jpgEvuska Chivava párnája

Milyen eredményedre vagy a legbüszkébb az elmúlt 8 évből, mióta a saját márkád menedzseled?

A mindennapi apróságok is nagy örömmel tudnak eltölteni. Ha barátok küldenek “lesifotót” arról, hogy valaki az én mintámmal díszelgő vászonszatyorral suhan a városban, vagy akár csak egy fotó az instagramon, ahol látom hogy használatban vannak az általam készített cuccok. És igazán büszke vagyok, amikor a csodás “múzeum illatban” megyek fel a Ludwig Múzeum lépcsőjén és meglátom az általam készített tárgyakat a Shopban! Jó tudni, hogy ilyen inspiráló légkörben keresik az új tulajdonosukat.

Milyen újításokat tervezel a jövőben?

Pulcsimániás vagyok. Ez több téren is megnyilvánul. Remélem hamarosan nem csak a fejeteket hajthatjátok álomra párnáimon, hanem ti is hordhatjátok a grafikáimat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114398684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása