Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Már családtagok, nem háziállatok” – interjú Krisztivel, a MOMO nyakörvek tervezőjével

2018. február 18. - Kasmiranyo01

kriszti_momo.jpgKriszti gondos odafigyeléssel készített paracord nyakörveinek egyikét egy barátnőm kutyáján pillantottam meg először. Szembeötlő volt, hogy a termék formavilága merőben eltért az addig látott, szokásos, nagyobb kereskedőknél kapható nyakörvek designjától. Ekkor jutottam először arra a felismerésre, hogy mennyire hiányzik az innovatív, design központú felfogás a kutya- és kisállatoknak gyártott kiegészítők esetében. Elhatároztam, hogy mindenképp szeretnék a színes, és gyönyörű kivitelezésű termékek tervezőjével és készítőjével, Krisztivel egy interjút készíteni. Először saját kutyusának gyártott nyakörveket, majd miután a próbapéldányok óriási sikert arattak ismerősei körében, úgy döntött, belevág saját üzletébe, és megalkotta a MOMO márkát. Kriszti többek között a márka kialakulásának történetéről, előzményeiről, és különleges technikával készített termékeiről is mesélt nekünk.

Mit dolgozol most?


Egyedi termékek gyártásával, design kutyafelszerelés készítésével foglalkozom. A kutyám, Momo vezetett erre az útra, nélküle soha nem jutottam volna el ide. Ha valaki három évvel ezelőtt ezt mondja, hogy pórázakat meg nyakörveket fogok készíteni, nem hiszem el.

A kutyusodat is Momonak hívják, gondolom innen jött a márkanév.

Igen, a tisztességes, becsületes neve az, hogy Moira, innen jött a Momo, az ő beceneve és egyben márkanév. Momo nagyon okos, jól motiválható kutya. 

momo_1.jpgMomo próbamodellként büszkén viseli legújabb, bőrből készült nyakörvét

Ő viseli elsőként a kollekció darabjait is? Rajta teszteled a termékeket?

Igen, ő a modell és a tesztalany is egyben. Rajta tesztelem az új termékeket is, mielőtt kiteszem őket a Facebook oldalra. Nagyon aktív kutya, rendszeresen úszik a Dunában, imád dagonyázni a sárban. Úgyhogy ha ezt a kiképzést bírják a termékek, mindent bírnak.

Milyen anyagból készülnek a pórázak, nyakörvek?

Jelenleg kétféle anyagot használok, paracordot és bőrt, mert mindkettő rendkívül strapabíró. A paracord tulajdonképpen egy ejtőernyős zsinór, amiről azt kell tudni, hogy rendkívül nagy teherbírású, egy szál 249 kg-t bír el, és nálunk a nyakörvek, illetve a pórázak is 2-4-6 szálból készülnek. Önmagában 1 szál is elég lenne, hogy egy kutyát sétáltassunk vele, még egy olyan nagy testű kutya esetében is, amelyik húz, de sokkal kényelmesebb a fogás egy több szálból készült pórázon. Egy vékonyabb nyakörvbe 5-6 méter kötél kerül, a pórázakba pedig előfordul, hogy 20 métert kötünk. A bőrt itthonról szerezzük be, a többit külföldről. A paracord belsejében egyébként hét vékony zsinór fut, és egy burkolat fogja körül. Elsősorban most már csak fémcsattot használunk a nyakörvekhez, ezek többféle színben is kaphatóak, de ha a gazdi kéri, mert például a kutyának fémallergiája van, akkor műanyagot is, csak az kevésbé strapabíró. A bőrtermékeink elkészítésében Kiss Gábor bőrdíszműves (Gábor Kiss Handmade) működik közre. A paracord termékek egyébként tisztíthatóak, 40 fokon ki lehet őket mosni, én kézzel mosom, hogy még kíméletesebb legyen, de a mosás sem árt nekik.
momo_2.jpgBodzán a téli kollekció egy paracord nyakörvét láthatjátok

Honnan jött az ötlet, hogy belevágj a nyakörv- és pórázkészítésbe?

Momo volt az indíték. Amikor két éve márciusban hozzánk került, azt vettük észre, hogy nincs igazán, tartós, ár-érték arányban megfelelő póráz és nyakörv a piacon, így mi magunk kezdtünk el jó minőségű anyag után kutatni. Az anyagot ismertük korábbról, és mivel volt is otthon, ezért megtanultunk pár fonástechnikát, és készítettünk Momonak két nyakörvet, aztán ahol jártunk, lépten-nyomon megállítottak minket és a csodájára jártak. Először csak barátoknak, ismerősöknek készítettünk, aztán tavaly a nagy érdeklődés miatt létrehoztam a MOMO márkát és a hozzátartozó Facebook oldalt.

Hol lehet a termékeidet kapni?

A MOMO nyakörvek Facebook oldalán található boltban, illetve a Cucu Állateledel, -felszerelés és kozmetikában, de idén az a célom, hogy minél több boltban elérhetőek legyenek, meg lehessen őket fogni, nézni, mielőtt rendelnek. Honlap és webshop is lesz hamarosan, de addig is a Facebookon keresztül bárki tud rendelni belőlük.
ina_momoban.jpgIna a tavaszi kollekció egyik bőrből készült nyakörvében

Hányféle technikát alkalmazol a gyártás során? 

Körülbelül 5-6 fonási technikát használunk. Mi egy minimalista, letisztult vonalon szeretnénk haladni, nem akarjuk nagyon bővíteni se fonás kínálatunkat, se a színválasztékot. Most 60 szín közül lehet válogatni, amiket egymással is lehet kombinálni. Szeretjük a letisztult, egyszínű termékeket, de persze bármilyen megrendelést szívesen elkészítünk. Alapvetően kollekciókban gondolkozunk, így már nagyon készülünk a tavaszi kollekcióra, ami a napokban debütál.

 A cicák és kutyák is egymáshoz öltözhetnek?

Természetesen, bármi lehetséges, minden méretben készítünk nyakörvet. Cicáknak, vadászgörénynek is készítettünk már. Megrendelésre bármilyen kisállatnak tudunk készíteni.
paracord_poraz.jpgParacord póráz a tavaszi kollekcióból
carlos_momo.jpgAhogy a képen látható különleges szépségű Carlos, úgy más cicák is bátran hordhatnak MOMO nyakörvet.

Várható a termékpaletta bővítése?

Mindig eszembe jut valami újdonság, most is készülünk egy meglepetéssel, de hogy mire, arra csak tavasszal fog fény derülni. A tavaszi kollekcióban egészen biztosan lesznek bőrnyakörvek és bőrpórázak is, amiket kombinálni lehet paracord pórázzal, illetve nyakörvvel. Valamint a gazdáknak is gyártunk karkötőt paracordból. Gyártunk retriever pórázt is, ami gyakorlatilag egy fojtónyakörv és póráz egyben. Tervezünk autós biztonsági övet is, amivel rögzíteni lehet a kutyát az autóban, így biztonságosan utazhat. Már elérhető nálunk kiképző póráz is, amit sokféleképpen lehet állítani, továbbá láncos nyakörveket és bőr berakásos nyakörveket is készítünk. 

Hol hirdetted magad?

Gyakorlatilag sehol, maguktól jöttek a vásárlók, így most már bővíteni kellett csapatunkat , és hárman készítjük a termékeket, mert annyira sok megrendelésünk van. Folyamatosan bővülünk. El tudnék képzelni egy üzletet, ahol miközben dolgozunk, áruljuk is a termékeinket, és ha betéved egy vásárló, aki leadja a megrendelést, mi pár órán belül elkészítjük számára az általa megálmodott terméket. Szerencsére nagyon kedvesek a vásárlóink. Tavaly több, mint 100 kutyusnak készítettünk pórázt és nyakörvet, csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. A legjobban azt imádom, amikor küldik a fotókat a már használatban lévő, MOMO nyakörveket büszkén viselő szuper cuki kutyákról, cicákról. Ilyenkor én is mindig nagyon büszke vagyok a fotókat látva. Ráadásul egyre gyakrabban jönnek az olyan megrendelések, ahol a gazdák már rendelkeznek egy vagy két MOMOval, de további darabokkal szeretnék gazdagítani kedvencüket.
tavaszi_kollekcio_nyakorvek.jpgBőr és paracord nyakörvek az új kollekcióból

Tervezel külföldre is terjeszkedni?

Egyelőre nem, de soha nem lehet tudni mit hoz a jövő. Egyébként a világ minden tájáról rendelnek, és mi bárhova elpostázzuk.

Miért különlegesek a termékeid?

Szerintem azért, mert mindegyik darab más és ezáltal egyedi, valamint rengeteg lehetőség nyílik a darabok egymással való kombinálására. A fémkiegészítőkben is több lehetőséget nyújtok, próbálunk alkalmazkodni az igényekhez és elképzelésekhez. Még nem volt olyan, amit nem sikerült volna megvalósítani. Ha valaki elküldi a kutyusáról a fotót, és megkérdez minket, hogy mi állna jól a bundájához és karakteréhez, akkor ebben is szívesen segítünk. Ezt nagyon szeretem, mert ez is kreativitást igénylő feladat.
csoportke_p.jpgA modellek egy csoportképen is megmutatták, hogyan kell a trendeknek megfelelően, profin viselni a MOMO termékeket

Mi a legnagyobb vágyad a MOMO jövőjét illetően?

Nagyon jó lenne egy saját bolt -mint már említettem. Illetve a legfőbb vágyunk, hogy országosan, és nemzetközi szinten is megismerjenek minket.

Fotók: Zsemberi Zsófia

Borítókép: vizslafotozas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr1913679576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása