Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Készítsd el a saját mozidat!

Ingyen letölthető sablonokkal

2017. június 26. - Kasmiranyo01

_dsc0289bemutato.jpgA zoetróp egy igen régi és egyszerű formája a mai mozgóképnek. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogyan készíthetsz házilag, igen egyszerűen, egy cd tartó, ceruza, karton, némi ragasztó és szigszalag segítségével saját házimozit, azaz egy zoetrópot! A zoetróp ugyanazon elv szerint működik, mint a pörgetős füzet, ahol a lapok gyors pörgetése során a rajzok egy mozgóképpé állnak össze. Ebben az esetben is ugyanazok a mozgásfázisok ismétlődnek, csak itt a fekete kartonra vágott vékony nyílásokon bekukucskálva kelnek életre a képek és állnak össze egy mozgóképpé. Természetesen ezúttal is sablonokkal segítjük az alkotást, amiket a megadott helyről fogsz tudni letölteni. A palást cd tokra kiszámolt paramétereivel nektek már nem kell megküzdenetek, elkészítettük a sablont, melyet a kartonra ragasztva könnyen és gyorsan megkapjátok a mozi" alapját. 

Az első és legfontosabb lépés, hogy letöltsd a sablonokat, melyek nyomtatásakor ügyelni kell a pontos paraméterekre. Ezeket segítségképpen fel is tüntetjük az egyik rajzon. Mindenképp A3-as papírra nyomtasd a mozi alapját képező sablont, mivel hossza meghaladja az A4-es méretű papír hosszúságát.
dsc_0550.jpgA kezdéshez mindenképp szükséged lesz egy élesebb sniccerre vagy szikére, valamint egy fekete kartonlapra. Az utóbbira kell ragasztanod a palást sablonját első körben, majd körberajzolnod. Ezt követően a kijelölt réseket vágd körbe sniccerrel. Ehhez érdemes vonalzót használni, hogy biztosan egyenes legyen a vágás. Ezeken keresztül szemlélve fognak megelevenedni a képkockák. Hogy a munkafelület ne sérüljön a vágás során, rakjatok a karton alá deszkát, vagy nagyobb méretű rajztáblát.
dsc_0600.jpgMozink egy igen lényeges részét már meg is kaptuk, résekkel teli palástunk készen várja, hogy végre elkezdődhessen a vetítés. Érdemes hozzápróbálni a cd tokhoz, hogy lássuk, mennyire pontos az illeszkedés. A cd tok közepét (amennyiben nem üreges) mindenképp lyukasszuk ki sniccerrel, mert a tengelynek később ezen a lyukon kell majd átférnie. A tengely ebben az esetben egy teljesen átlagos ceruza lesz.
ko_rbeva_gva.jpgEkkor látunk neki talapzatunknak, ami lényegében egy tetszőleges méretű, vastagabb karton téglalap három részbe hajtva. Így kapjuk meg azt a vastagságot, ami később masszív alapot ad majd tengelyünknek.
dsc_0617.jpgdsc_0625.jpgHa megvan az alap, sima szigetelőszalaggal rögzítjük az összehajtogatott rétegeket egymáshoz, hogy ne mozduljanak el. Ekkor érdemes kijelölni a talapzat középpontját, amelyet sarkokból húzott egyenesek metszetéből kapunk meg, és amely később zoetrópun tengelyének helyeként fog szolgálni. Miután megvan a középpont, egy bicskán találhattó árral szúrjuk ki.
dsc_0628.jpgdsc_0637.jpgEzután – az esztétikusabb összhatás érdekében – el is kezdhetjük a talapzatot fekete kartonnal bevonni.dsc_0654.jpgEhhez előbb érdemes egy ceruzával körberajzolni, helyet hagyva az éleknek is. Miután megvagyunk a borítással, a fekete karton belsején is húzzuk meg ugyanazon átlókat, amiket a talapzaton, hogy a borítón is megkapjuk a tengely helyét. Ezt is szúrjuk át árral, de csak akkor, ha már hozzápróbáltuk a karton talapzathoz és mindkét esetben egészen biztosan egyezik a lyuk helye.
dsc_0691.jpgEkkor szinte már az utolsó fázishoz érkezünk; az elegánsabb hatás érdekében karton talapzatunkat technokollal beleragasztjuk a fekete borítóba.
dsc_0713.jpgAmikor pedig megszáradt, végre bekerülhet a tengely, mely tulajdonképpen mozink motorja lesz, ezzel fogjuk pörgetni a palástot. A doboz alsó részét is lyukasszuk ki úgy, hogy a ceruza átférjen rajta.
dsc_0721.jpgEzt később meg kell farigcsálni, különben zavaró lehet a filmnézés közben. A lényeg, ne a kedvenc ceruzádat vágd el, hanem lehetőleg olyat, amit már nem sajnálsz. A megfelelő pörgés elősegítéséhez érdemes 2-3 réteg szigetelőszalagot tekerni a ceruzára.
dsc_0743.jpgEkkor állhatunk neki a film kivágásának, amiből hármat is találsz majd a letölthető pdf-ben, így választhatsz a szaglászló macska, a klasszikus, vágtató ló, valamint az ugrásra kész kutya közül. Sőt, egy plusz üres sablon segítségével te magad is legyárthatod a saját filmed!film.jpgVégül pedig tényleg megkapjuk és kezünkben tarthatjuk használatra kész, sajátgyártású zoetrópunkat!
_dsc0289bemutato_1.jpgAz alábbi képen láthatjátok a tárgyat teljes valójában, működésre készen.
mozika.jpgA letölthető sablonokhoz kattints ide: Kasmiranyó mozifüzet


Az alábbi videón pedig működés közben is megnézhetitek! Jó szórakozást kívánunk az elkészítéshez! 



Ha tetszett a bejegyzés, likeold a Facebook oldalunkat

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012618951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása