Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Matricázd fel a lemezed!

Újabb különlegesség a Budabeats-től: Exotic Jazz Impressions From Hungary (1963-65)

2017. február 28. - Kasmiranyo01

0009446776_10.jpgA Budabeats gondozásában megjelent Exotic Jazz Impressions From Hungary (1963-65) 7"vinyl kislemeze több szempontból is érdekes, egyfelől a '60-as években megjelent magyarországi jazz kísérletek '63 és '65 közötti időszakára reflektál, másfelől kategóriájában design tárgyként is formabontónak mondható, ugyanis az album különlegessége színes megjelenésén túl, hogy nem csupán gyönyörködhetünk a borítóban, de külön matricaszettet is kapunk a további díszítésre, dekorálásra, így kedvünk szerint alakíthatjuk, formálhatjuk a designt. Az album különleges megjelenését Csordás Levente alkotta.

Neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a Fogasban tartott Kimitrak bulikat is az ő képeivel hirdették meg hétről hétre, a szóban forgó képeket az Urbanplayer egy korábbi cikkében meg is tudjátok nézni. Sőt, mi több, a Fogd rá a jetire mesekönyv illusztrációit is ő készítette.

A Budabeats nemrég megjelent vynil kislemezére visszatérve, kicsit kikérdeztük Leventét munkafolyamatokról, valamint a borító létrejöttéről. Bár pár vázlatot készített, ezekkel inkább az alkotás első fázisait rögzítette, mintegy kiindulási alapul szolgáltak a későbbi, végleges grafikához.

levi_va_zlat.jpg

A kezdetleges vázlat az albumon szereplő számok hallgatásával folyamatosan, szabadon fejlődött,  így a képek nem egy gondos, előre kigondolt folyamat eredményeképpen jöttek létre, hanem inkább spontán, a hallott zene inspirálta impressziók rögzítése, melyeket végül Photoshopban véglegesített. Már korábban említettem, a lemezhez matricák is járnak, amikkel az albumon szereplő számokat nem csak vizuálisan jelenítette meg, de egyúttal a lemez tulajdonosát is egy plusz játékra invitálja, mely során kitalálhatja az A és B oldalakat, és ennek megfelelően fel is matricázhatja azokat. Így a zenehallgatás isl élménydúsabb tevékenységgé válik, a dekorálással pedig egy még személyesebb tárgyat kapunk.

0009446777_10.jpgMivel Levi maga is szereti a külöböző régi lemezborítókat nézegetni, fontos volt számára, hogy a borító egy kicsit meséljen az albumon szereplő számokról, mint pl. a lemez hátulján szereplő kék lány, aki láthatóan didereg. Vele a Fázom c. számot jeleníti meg, az elején pedig rögtön ellentéteként megjelenik narancssárga színű, szenvedélyes énje, akinek épp a nyakába csókol egy férfi. Ezzel a Hóbortos este című szám elevenedik meg előttünk, melyben Toldy Mária egy szerelmes éjszakáról énekel nekünk.

0009446775_10.jpg

Ha veszel két lemezt, nem csak kétféle matricád lesz hanem a hátoldal és az eleje egymás mellé téve kiad egy új képet. A már említett lány az egyik oldalon fázik, a másikon meg szerelmi lázban ég.”

Ha kedvet kaptál a matricázáshoz, és persze az albumon szereplő számokra is kíváncsi vagy, hallgasd meg őket a budabeats.bandcamp.com-on, és ha tetszik,  március 14-én a lemezbemutató koncerten bulizhatsz is rájuk a Góyában! Az eseményhez itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/events/1812755052379266/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212296091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása