Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„ A magamfajta ember sohasem elégedett tökéletesen a művével."

Maros Krisztina illusztrátorral beszélgettünk

2017. szeptember 26. - Kasmiranyo01

skanzen1.jpgIdén rengeteget hallhattunk Maros Krisztináról, nem csupán könyvillusztrációi, de áprilisi sikere kapcsán is, amikor a Bolognai Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásáron a Milyen színű a boldogság? című kötetével bekerült a Silent Book verseny döntőjébe. Gyönyörű illusztrációi széleskörben váltak népszerűvé, amit mi sem jelez jobban, minthogy alkotásai sorra tűnnek fel különböző platformokon, kezdve a Szentendrei Skanzen számára tervezett játékos feladatlapoktól, a Ringató naptáron át egészen a hamarosan megjelenő Bajzáth Mária Mi a legerősebb a világon? című kötetig. Interjúnk során azonban nem csak legfrissebb munkáiról, nyári élményeiről mesélt, de azt is elárulta, milyen közös projekttel készülnek a Csimota Kiadóval...

Hogy telt a nyarad? Merre jártatok?

Az idei nyár elég zsúfoltra sikeredett, no nem a temérdek nyaralási lehetőségből adódóan, hanem leginkább a sok, különböző jellegű munka, és az otthon vakációzó gyerekeim közötti összhang megtalálása folytán. Azt hiszem, ezt még gyakorolni kell.  Augusztusban viszont nyaraltunk is tíz napot a Balatonnál, ami tényleg teljes kikapcsolódás volt, és maximális együttlét a családdal. Szintén nyáron jártam Tapolcán, ahol a Wass Albert könyvtárban volt szerencsém találkozni a kis olvasóimmal, és egy teljes délelőttöt töltöttünk együtt, mesehősök készítésével. Nagyon megható volt, mert kaptam tőlük egy olyan rajz-, festmény-, kollázs- és szöveggyűjteményt, mely a saját illusztrációikat és meseváltozataikat tartalmazza, a Tücsök a Holdon című könyvemhez. Minden elfogultságtól függetlenül állítom, hogy csodálatos képek és szövegek vannak benne! Ezúton is nagyon szépen köszönöm Vasáros Ferencné Mártinak, aki tető alá hozta ezt a találkozót, és kiemelt figyelemmel, szeretettel és lelkesedéssel segíti a kortárs mesék megismertetését a kisiskoláskorú gyerekekkel.
tucsok_a_holdon_rajzok1.jpgA Bolognai Gyerek- és Illusztrációs Könyvvásáron bekerültél a Silent Book versenybe a Milyen színű a boldogság című köteteddel. Számítottál erre az elismerésre?

Az biztos, hogy rengeteget szöszmötöltem a könyvtervemmel, mire el tudtam engedni a pályázatra. Azt hiszem, elég annyit hozzátennem, hogy eredetileg az egy évvel korábbi határidőre készült volna, de akkor még nem éreztem kellőképpen összeszedettnek. Ettől függetlenül, egészen az eredményhirdetés időpontjáig közel sem voltam benne biztos, hogy sikerül-e bejutni vele a döntőbe.
what_colour_maros_b1.jpgwhat_colour_maros_3.jpgSzámíthatunk a mű hazai megjelenésére?

Nyilván ennek nagyon örülnék, és vannak már ilyen irányú törekvések, de nem szeretnék előre inni a medve bőrére.

Milyen technikával dolgozol?

Saját, kézzel festett textúráimat használom fel, melyeket a számítógépen, digitalizálva tárolok. Egy-egy kompozíció megszületése után, a manuális és digitális technikát ötvözve hozom létre a kész képeket, immár digitális rajztáblán folytatva a rajzolást, festést.

A Facebook és Instagram oldaladon is láttam különböző karakterrajzokat. Mesélnél egy picit arról, milyen illusztrációkon dolgoztál mostanában a Kolibri Kiadónak?

Most már nem titok: ebben a hónapban jelenik meg ez a bizonyos kötet, Bajzáth Mária válogatásában, 400 találós kérdés és 16 talányos népmese található benne. A karakterek sokszínűsége pedig a mesék különböző származási helyeinek köszönhető: többek között csuvas, tuvai, grúz és mongol mese is olvasható majd a gyűjteményben. További különlegessége a kötetnek, hogy az internetről letölthető kártyák is készültek hozzá, így játékos formában gyakorolhatják kicsik és nagyok a találós kérdések megfejtését.
kolibri_konyv1.jpgkolibri_elokeszuletben.jpgMilyen egyéb munkáid voltak a közelmúltban?

Egyik nyári feladatom volt a Szentendrei Skanzen által szerkesztett, játékos feladatlapok elkészítése, melyek három témakörben (konyha – állatok – mesterségek), a múzeum különböző tájegységeinek megfelelően, három leporelló formájában jelennek meg. Közben készült a fent említett kötet, és a tavalyi Vízcsepp című Papírszínház-mese után a Csimota Kiadóval egy újabb Papírszínház-mesén dolgozom, mely várhatóan év végére fog megvalósulni. Ezenkívül előkészületben a legújabb Ringató naptár, ami már szinte hagyománynak mondható. Időközben dolgoztam néhány nem-könyves projekten is, úgymint kiállítás hátfal tervezése, táska- és füzetborító-grafika.
vizcsepp3.jpgringato_naptar_borito_3d.jpgAz iskolához kapcsolódó rajzok milyen projekthez készültek? 

Azok a rajzok egy meghiúsult együttműködés gyümölcsei. Egyébként textilmintának készültek, de egyelőre szabadon virgonckodnak a gépemen.
skanzen2.jpgLáthatunk tőled a közeljövőben olyan könyvet, melynek te vagy a szerzője és illusztrátora is, mint a Csimota Kiadó gondozásában megjelent Az Illatok és Hangok Őrzőjét?

Nagyon sok ötletem és tervem van, számomra az egyedüli nehézség az idővel való zsonglőrködés. Ráadásul, mint ahogy azt a Silent Book pályázattal kapcsolatban is említettem, ezekhez a saját projektekhez extra idő kell, mert a magamfajta ember sohasem tökéletesen elégedett a művével, és ez esetben még határidő sem kényszerít rá, hogy végigvigyek egy-egy tervet. Mindezektől függetlenül a belső kényszer megvan rá, tehát biztosan lesz, előbb vagy (inkább) utóbb.

Bajzáth Mária mi a legerősebb a világon? - 400 találós kérdés és talányos mesék a világ minden tájáról című kötetét szombaton 11.00-kor mutatják be a Mesemúzeumban, aki teheti, menjen! Az eseményhez bárki csatlakozhat! Ha tetszett nektek a bejegyzés, jelezzétek egy like-kal! :) További gyönyörű illusztrációkért és aktualitás hírekért keressétek fel Maros Krisztina Instagram és Facebook oldalait!

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr9412888672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása