Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Gyerek- és felnőttkorunk kedvenc meséi 2. rész

TOP 5 gyerekkönyv akkor és most

2018. december 18. - Kasmiranyo01

akkor_e_s_most.jpgKétrészes cikksorozatunk második részével jelentkezünk. Ez alkalommal Gyovai Kati, a Kasmíranyó blog megálmodója mutatja be kedvenc meséit. Fogadjátok szeretettel 5-5 kedvenc meséjét, amelyet jó szívvel ajánl kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Nem volt egyszerű kiválasztani gyerekkorom öt kedvenc könyvét, mert rengeteg szuper cím jut az eszembe a Titkos kerttől kezdve, G. Szabó Judit A macskát visszafele simogatják című könyvén át Szepes Mária Pöttyös Panni-sorozatáig, de ebben a bejegyzésben mégsem a felsorolt címek közül fogok választani, hanem azok közül, amelyek valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva meghatározóak voltak számomra.

1. Brumi a Balatonon

A kismackó kalandjairól szóló sorozatot anyukám olvasta nekem esténként lefekvéshez. Bodó Béla könyvének Új Géniusz Kiadónál megjelent, korábbi verziója volt meg, ahol Brumi életében először utazik vonaton apukájával, és, hogy az utazás még nagyobb élmény legyen, még egy csokiszivart is vesz fiának. Mivel meglehetősen édesszájú voltam, mindig a csokis részről akartam olvasni, újból és újból.
brumi_a_balatonon.jpg

2. Mi, szemüvegesek

Fehér Klára könyvét egy barátnőm miatt kezdtem el olvasni, aki épp akkoriban kapta meg élete első szemüvegét. Ez a kötet annyira meghozta a kedvem a szemüveghordáshoz, hogy szinte sajnáltam, amiért nincs rá szükségem. Fehér Klára meséjét minden szemüveges kislánynak ajánlanám, mert hatására a barátnőm a kezdeti ódzkodás után végül büszkén kezdte el viselni a sajátját. Ráadásul a könyv olvasása során szereztem tudomást Ulánbátor létezéséről, mivel az egyik főszereplő kislány apja ott dolgozott.

mi_szemu_vegese.jpg


3. A 23 és ¾ éves Adrian Mole küzdelmei

Sue Townsend könyvének sorozat adaptációjával találkoztam először, ami emlékeim szerint annyira jól sikerült, hogy rögtön el akartam olvasni az összes kötetet. Körülbelül 9-10 éves lehettem, amikor nekiálltam a sorozat első részének, A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplójának. A sorozat köteteit a már korábban említett barátnővel cserélgettük egymás között. Rengeteget nevettünk Adrian Mole szerencsétlenkedésein, fura családi hátterén, és Pandora iránt érzett, csillapíthatatlan szerelmén. Érdekes módon egy későbbi rész lett a kedvencem, a 23 és ¾ éves Adrien Mole küzdelmei, ahol az Ímhol hazámnak sík hegyei című regényének részleteit is olvashatjuk, de emlékeim szerint a sorozat összes része nagyon szórakoztató.

adrian_mole_ku_zdelmei.jpg
4. Sicc

A családi könyvtár része volt Gätzer József Sicc című könyve. Teljesen lenyűgözött, amit találtam. Egy különleges világ tárult elém, ahol a titkos írástól kezdve, a repülésen át szinte minden varázslatos dologról szó esett a könyvben, ráadásul a legtöbb trükköt nagyon gyorsan és egyszerűen lehetett alkalmazni, ráadásul kivétel nélkül működtek.

sicc.jpg
5. Disney – Mágikus szemek

A borítóképen is látható ez a különleges képeket tartalmazó könyv, ami egyébként nővérem szülinapi ajándéka volt, de látva lelkesedésem, kölcsönadta friss ajándékát, hogy aztán egy teljes hétvégén át fél cm-ről bandzsítva próbáljam meg kivenni a látszólag értelmetlen sztereogram képek mögött rejtőző térbeli formákat. Amint az a fotón is látszik, eltartott egy ideig, mire sikerült elsajátítanom a helyes technikát, de onnantól kezdve nem volt megállás, sőt még egy saját 3D könyvet is sikerült beszereztem. Ennél nagyobb varázslatot el se tudtam képzelni akkoriban!

ma_gikus_szemek.jpg
Az elmúlt évek hazai és nemzetközi gyerekkönyvei közül talán még nehezebb volt kiválogatni az öt legjobbat.
Óriási mennyiségben jelennek meg szuperebbnél szuperebb könyvek, ezért nem volt egyszerű a feladat, de végül azt hiszem sikerült megtalálnom a legnagyobb kedvenceimet.

hollandia.jpg

1. Pierre, a labirintusnyomozó – sorozat

Látványra és koncepcióját tekintve is lenyűgőző a sorozat mindkét kötete, ami eredetileg a brit Laurence King Kiadó, itthon a Naphegy Kiadó gondozásában jelent meg. A Hiro Kamigaki & IC4DESIGN tervezte és Chihiro Maruyama által írt könyvsorozat lapjain elképesztően részletes és rejtélyekben gazdag világ tárul fel az olvasó szeme előtt, melyben fő feladatunk, hogy segítsünk Pierre-nek és barátnőjének, Carmennek megtalálni a kiutat az útvesztőkből és megállítani Mr. X-et, aki ellopta az útvesztőkövet. Az ellopott útvesztőkő az első része, A labirintustorony rejtélye a második, a harmadik rész megjelenésére sajnos még több, mint egy évet kell várni, 2020 januárjában debütál Angliában.

pierre-sorozat.jpg2. Zoom

Bányai István fantasztikus könyvével körülbelül tíz éve találkoztam, és nem sokat teketóriáztam, mielőtt megvettem. Sőt, azóta a folytatását, a Re-zoom-ot is sikerült beszereztem, – bár ez utóbbi sajnos nálunk nem jelent még meg. A kötetek oldalait lapozva egy különleges utazáson vehetünk részt, melyek elsőre csalóka képet mutatnak, lapról lapra azonban mindig új és új értelmet nyernek a korábbi képek. Ez a könyv más szempontból is mérföldkőnek számít, ez volt azóta terjedelmessé vált gyerekkönyvgyűjteményem legelső darabja.

zoom.jpg

3. Conta-quilometros

Szeretem azokat a gyerekkönyveket, amelyek nem csak történetet mesélnek el, hanem túlmutatnak a könyvek hagyományos funkcióján, és játékként, interaktívan is használhatóak. Madalena Matoso Conta-quilometros című könyvében egy családi utazáson vehetünk részt, a félbevágott lapok segítségével pedig mi magunk is alakíthatjuk a narratívát.
conta_quilometros.jpeg

4. Я так бачу | I see that

Nagyon örültem az ukrán Romana Romanyshyn és Andriy Lesiv szerző- és illusztrátorpáros látásról szóló könyvének, mely direkt színekkel, valamint látványos vizuális elemekkel mesél a látás mechanizmusáról. Egy könyv, ami a legtöbb ismeretterjesztő könyvvel ellentétben izgalmasan, színesen mutatja be a látás műköédését, ezen kívül olyan extra esztétikai élmény, amilyet még nem tapasztaltam ilyen típusú könyveknél. A kötetnek van egy párja is, amely hasonló eszközökkel mesél a hallásról, a Loudly, Softly, in a Whisper.

i_see_that.jpg

5. Miroslav Sasek – Ez New York, Ez Párizs

Nem tudtam egyetlen könyvet kiválasztani, ezért inkább az egyik kedvenc illusztrátorom utazós könyvsorozatáról szeretnék mesélni, melyből eddig sajnos csak két kötet jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában, az Ez New York, és Ez Párizs című kötetek. Nagy örömömre sikerült beszerezni külföldről a Velencéről, Rómáról, Münchenről, Izraelről, és Londonról szóló részeket is. M. Sasek illusztrációi és szövegei rendkívül pontos képet mutatnak a sorozatban bemutatott városok '60-as, '70-es évekbeli hangulatáról, egyfajta kortörténeti lenyomatként is szolgálnak. Az újra kiadott részek utószavában a szerkesztők kitértek az azóta bekövetkezett változásokra is. A sorozat első kötete '59-ben jelent meg, az utolsó pedig '74-ben. Ezalatt az idő alatt több mint 18 rész jelent meg az Ez… sorozatban.
ez_new_york_ez_pa_rizs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914487040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása