Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Nagyon érdekes tapasztalat volt az írás." – Horváth Ildi illusztrátorral beszélgettünk

2018. november 19. - Kasmiranyo01

portre1.jpg

A Magyar Képzőművészeti Egyetem sokszorosító grafika szakán végzett. Ezt követően fazekasként, majd sok éven át reklámgrafikusként dolgozott, míg végül egy különös véletlen folytán kezdett el illusztrálással foglalkozni, manapság pedig már elismert és sikeres illusztrátor, aki az idei könyvhéten első könyves szerzőként is debütált a Pagony Kiadónál megjelent Irány észak! című kötetével. Olyan, mesékből ismert karakterek fűződnek a nevéhez, mint Tamás Zsuzsa Kicsi Mimije, Lackfi János Dombontúli mese-sorozatának szereplői, Balázs Ágnes beszélő kiskutyája, vagy pösze nyuszija, nem beszélve Ildi törpecsaládjáról, az Irány észak! című meséjéből ismert Galádékról! 

cover_1.jpgHorváth Ildi Irány észak! című kötetének borítója

Rendkívül népszerű lettél az utóbbi években, sorra jelennek meg gyerekkönyvek az illusztrációiddal. Emlékszel még, melyik könyv volt az első illusztrációs megbízásod és hogy hogyan kerültél erre a pályára? Milyen szakon végeztél eredetileg és mit dolgoztál korábban?

 Igen, gyakorlatilag egyszerre két mesekönyvet készítettem: Méhes Károly: Mindig ez a Kitkat! (Scolar Kiadó) és Turbuly Lilla: Talált szív (Manó Könyvek) 2013-ban jelent meg mindkettő. Eredetileg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végeztem 2001-ben sokszorosító grafika szakon, mellé még egy művész tanár szakot is végeztem. Egyetem után úgy gondoltam már soha nem fogok rajzolni, mert amit tanultam, abból nem lehetett megélni. Szóval fazekasként dolgoztam, foglalkozásokat tartottam gyerekeknek, végül elkezdtem autodidakta módon megtanulni a számítógépes grafikát, és így dolgoztam kb. 10 évet reklámgrafikusként. Az illusztrálással való találkozásom a "véletlen" műve volt. Turbuly Lilla verseskötetére véletlenül akadtam, festésre inspiráltak a versei, amit festettem meg feltettem a blogomra. Ő egyszer csak megkeresett, hogy tetszenek a képeim, így elkezdődött köztünk egy levelezés, aztán 2012-ben az Aranyvackor meseíró-illusztrációs pályázatán együtt indultunk. Ott 3 díjat is bezsebeltünk, akkor kezdődött minden. Azóta vagyok kapcsolatban gyerekkönyvkiadókkal, és rajzolok hivatásszerűen mesekönyvekbe.
galad-1.jpgOldalak az Irány észak! c. kötetből

Az idei könyvhétre jelent meg első könyved a Pagony Kiadó gondozásában Irány észak! címmel, amely egy törpecsalád kalandos életét mutatja be. Mikor tudatosult benned, hogy szerzőként is szeretnél színre lépni?

Az utóbbi években jött az ötlet. Itthon is akad, de főleg külföldön van rá példa, hogy az illusztrátor a maga által írt könyvet illusztrálja. Gondoltam veszem a bátorságot és én is kipróbálom, milyen is az.

Milyen élmények/történetek inspirálták az Irány észak! cselekményét?

Volt egy korábbi megbízásom, ami egy manós mesekönyv volt. Igaziból egy tankönyv, amihez egy manó karakterét kellett megterveznem, és még néhány rajzot. Ott a karakter kidolgozásakor annyira megtetszett a figura, hogy nem tudtam igazán elereszteni, és ebből indítottam el magamban egy fiktív törpecsaládról szóló mesét. Először csak a karakterek voltak meg, aztán valahogy annyira beletekeredtem az ő kis világukba, hogy a történetek gyakorlatilag egymás után jöttek.
pluss.jpgAz Irány észak! egy illusztrációja
A könyvet lapozgatva az volt a benyomásom, mintha dinamikusabbak, rajzfilmszerűbbek lennének az illusztrációid, a narratíva szinte együtt lüktet a képekkel. A történet vagy a karakterek és képvilág jelent meg előbb a képzeletedben? Hogy készült a könyv?

Az írás folyamata nagyon érdekes tapasztalat volt. Először a szöveggel lettem készen, utána jöttek a rajzok. Gyakorlatilag Galádék, a törpe család, világának a kitalálása, az ő kalandjaik sokkal jobban érdekeltek, mint maguk az illusztrációk. Annyit tudtam, sűrűn illusztrált kötetet szeretnétek, hogy a gyerekek is tudjanak egy-egy oldalon "legelészni". Hogy segítsem a munkámat, a szövegbe nagyon sok képi elemet, rajzolható jelenetet tettem, ami által a gyerekeknek is sokkal élvezetesebb hallgatni is a szöveget, nagyon megdolgoztatja a fantáziájukat. 

kicsi_mimi_karacsony.jpgTamás Zsuzsa Naphegy Kiadónál megjelent Kicsi Mimi-sorozatának legújabb, karácsonyi része Horváth Ildi illusztrációival

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai illusztrátor vagy. Melyik kötet illusztrálása jelentette a legnagyobb kihívást és miért?

Talán Illés Andrea: Királylányos könyve a Scolar Kiadótól. Egy 60 oldalas teljesen színes oldalakkal megrajzolt ismeretterjesztő könyvről beszélünk. Gyakorlatilag egy évig készítettem, nagyon sok kutatómunkát végeztem hozzá, hogy korhűek legyenek a rajzok. Volt olyan időszak is, amiről csak nagyon kevés régészeti emlék maradt fent, ezért ennek az ábrázolása különösen nehéz volt.

kiralylanyos_konyv.jpgA Scolar Kiadó gondozásában megjelent Királylányos könyv Illés Andrea szövegével, Horváth Ildi illusztrációival

Mely hazai és külföldi kortárs illusztrátorok munkáit kíséred figyelemmel? Vannak kedvenceid?

Hú, ez jó kérdés. Nincs kifejezetten olyan, akit mindig szemmel tartok, sok jó magyar illusztrátor van, én inkább könyvekért szoktam lelkesedni, mert hát az ember nem tud mindig egy színvonalon teljesíteni. Ha hirtelen neveket kell említenem, akkor szeretem Herbszt László, Kürti Andrea, Maros Krisztina, Timkó Bíbor és Dániel András munkáit, de még tudnék sorolni másokat is. Külföldiek közül szeretem a lengyeleket, franciákat, olaszokat itt tényleg rengeteg embert lehetne felsorolni. Mindig vannak aktuális kedvenceim.

kis_juli_versek_lackfi.jpgÉlni hogy kell? – Kisjuli versek egy illusztrációja Lackfi János kötetéhez

Milyen fázisokból épül fel a munka egy teljesen friss és új megrendelés esetében?

Először a szöveggel barátkozom, közben már ceruzával kezdek tervezgetni. Elkészítek egy próba oldalpárt szinte végleges formában, és ha a kiadó jóváhagyja, akkor abban a stílusban elkezdem illusztrálni a könyvet. Ha kell, akkor a tördelést is én készítem.
hoemb3.jpgMelyik munka jelentette a legnagyobb örömet és miért?

Természetesen a sajátom jelentette a legnagyobb örömet, az Irány észak!  Minden percét élveztem.

Ha jól tudom, neked is vannak gyerekeid. Mi a legnagyobb sláger az esti lefekvésnél? Kiktől szoktál felolvasni?

Igen van két kislányom, egy 8 és egy 5 éves. Sláger mostanában nincs, már kezd az érdeklődésük más-más irányba mozdulni. Ami fix és elhagyhatatlan esti mese a lámpaoltást követően a fejből rögtönzött mesék.
stand_up.jpgA Tilos az Á Kiadónál megjelent Stand up - Egy majdnem normális család c. kötet Horváth Ildi borítótervével

Mit gondolsz a gyerekkönyv-illusztráció jelenlegi, hazai helyzetéről? Akár illusztrátorként, akár gyerekkönyv fogyasztóként.

Rohamosan fejlődik, tényleg nagy léptékkel, sok igényes, szép gyerekkönyv született az utóbbi években. Ha a külföldhöz viszonyítok pl. francia, olasz, amerikai, spanyol mesekönyveket nézem, ahhoz képest még eléggé el vagyunk maradva.

Lesz folytatása az Irány északnak! -nak? Amennyiben igen, mikorra várható?

Igen, tervben van, ha minden jól ikerül akkor jövő őszre lesz folytatás, de ez sok mindentől függ még.
galad.jpgAz Irány észak! egyik illusztrációja

Vannak terveid, amik megvalósításra várnak? Ha igen, mik azok?

Szeretnék több saját mesekönyvet készíteni, most ez nagyon inspiráló feladat nekem. Most is dolgozok egy mesekönyvön, bár még eléggé az elejénél tartok.

Mikor és mit láthatunk tőled legközelebb?

A napokban jelent meg Balla Margit: Bibi és Kifli című mesekönyve a Pagony Kiadótól, szerintem nagyon guszta kis könyv lett, igazi elalváshoz való kutyás mesékkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914381122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása