Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

„Az volt az álmom, hogy főállásban illusztrálhassak" – Bertóthy Ágnes illusztrátorral beszélgettünk

2019. január 22. - Kasmiranyo01

00_kep.jpgKorábban hobbinak vélte az illusztrálást, de miután a 2017-es Aranyvackor pályázaton első helyezést ért el Nattán-Angeli Nóra Rojt és bojt című meséjéhez készített illusztrációival, felmerült benne, hogy akár főállásban is foglalkozhatna ezzel. Azóta olyan gyönyörű meséket láthattok tőle a BOOKR Kids mesetárában, mint A Tündérszép Ilona és Árgyélus, vagy A csillagszemű juhász. Illusztrációival már találkozhattok a tavalyi könyvhéten megjelent 50 elszánt magyar nő című könyvben, az Éva magazin lapjain, illetve az ide könyvhéten a Naphegy Kiadónál megjelenő, Bartók Béla életéről szóló kötet lapjain kelti életre a híres zeneszerzőt...Olvassátok el vele készített interjúnkat és gyönyörködjetek csodálatos képeiben!

Kérlek, mesélj kicsit magadról: hogyan kezdődött a grafika/gyerekkönyv illusztráció iránti érdeklődésed?

Régen rengeteget meséltek nekünk a szüleink. Emlékszem, kisebb korunkban az esti diavetítés, vagy meseolvasás mindig egy külön szeánsz volt. Később, amikor megtanultam olvasni is, faltam a meséket. Volt hogy egy nyár alatt 10-15 könyvet is kiolvastam. Kedvenceim a pöttyös és csíkos könyvek voltak, amiket halomszám cipeltem haza a könyvtárból. Valószínűleg innen ered a könyvek világához való kötődésem, mert ebben a világban otthonosan mozgok, mintha mindig a komfortzónámon belül lennék. Szabó Magda Abigél című könyvét például a mai napig elő szoktam venni, amikor egy kis biztonságra, vagy nyugalomra vágyom. A rajzolás eleinte a külvilág elől menekülve a megnyugtató, magam által teremtett világ biztonságát jelentette, később a saját (kissé)sötét humoromnak teret adó platform lett, majd a groteszk képi világ megszelídült, megtanultam úgy és azt rajzolni, ami gyerekek által is szerethető, és így kerültem az illusztrálás, mint szakma területére. Eredetileg egyébként tervezőgrafikusként végeztem a Budai Rajziskolában, majd a Eszterházy Károly Egyetemen. Grafikusként is kezdtem el dolgozni egy szoftverfejlesztő cégnél, majd A MOME Product Design tanfolyamát elvégezve UX-UI (UX, azaz User Experience, ami a felhasználói élményt, illetve UI, azaz User Interface, ami a felhasználói felület kialakítását jelenti) irányba terjesztettem ki a munkakörömet. Az illusztrálás, mint biztos pont viszont mindig ott volt ezek mellett, arra várva, hogy végre kibontakozhasson és előtérbe kerülhessen.
bookr_teknos_es_a_nyul.pngEgy illusztráció A teknős és a nyúl c. meséből

Mi volt a legelső illusztrációs munkád?

A legelső, komolyabbnak mondható munkáim a Csodaceruzában jelentek meg, miután a főiskolát elvégezve felkerültem Budapestre, és elkezdett kinyílni a világ. Ezután az Éva Magazinnak kezdtem illusztrálni, ahova Dudics Emese ajánlott be. Ez volt az első olyan illusztrációs munka, amit ténylegesen fizetésért csináltam. Nekik azóta is dolgozom időnként, ha éppen adódik ilyen jellegű megbízás.

Melyik volt a leghálásabb, vagy legemlékezetesebb az eddigi illusztrációs megbízásaid közül? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Nagyon szeretek a BOOKR Kids-es meséken dolgozni, mert a legtöbbször teljesen szabad kezet kapok az illusztrálásban. Ezen belül is a népmesék a kedvenceim, mert ezeket gyerekként már sokszor hallottam, és ilyenkor mindig izgalmas újraalkotni egy olyan látványvilágot, amit sok évvel ezelőtt már egyszer megalkottam a fejemben. Nagyon sokat merítek abból, hogy milyen érzéseket keltettek, milyen nyomot hagytak bennem ezek a történetek régen. A legemlékezetesebb megbízás pedig tavaly a Szentkirályi Emese ásványvíz karakterének megtervezése volt, mert annyira eltért a korábbi projektektől. Nagyon jó érzés volt a boltban a polcokon látni az elkészült terméket, és a barátoktól/ismerősöktől azóta is folyamatosan kapom az Emesés képeket, ami mindig büszkeséggel tölt el.
emese_asvanyviz.pngÁgi a Szentkirályi Ásványvíz Emese részére tervezett, a csomagoláson is megjelenő karaktert

Mely illusztrátorok munkáit kíséred figyelemmel? Vannak kedvenceid?

Próbálok folyamatosan lépést tartani a szakmával és a gyerekkönyvpiaccal. Egy külföldi utazás is akkor teljes, ha új gyerekkönyvekkel a bőröndömben térhetek haza. Nagyon sok illusztrátort követek, a kedvenceim: Jarom Vogel ruganyos formái, textúrái és színkezelése, Emilia Dziubak képeinek részletgazdagsága, és gyerekkoromat idéző hangulata, Ceyhun Sen groteszkba átnyúló formavilága, Alexandra Dvornikova különös témái, antropomorf állatai és persze az örök kedvenc Gemma Correll humora.
bookr_csillagszemu.jpgBenedek Elek Csillagszemű Juhász c. meséjéhez készített illusztrációja


Ha jól tudom, van egy mobil játékod, a Sublunar. Mit lehet tudni erről? Mi a játék lényege?

Eredetileg egy nagyon egyszerű, ‘egytappos’ mobil játékot terveztünk (az valószínűleg már meg is jelent volna), de ahogy telt az idő, kibontakozott egy teljes történet, és nagyobb kihívásnak is éreztem egy bonyolultabb projektté bővíteni. A történet egy kis lényről szól, aki annyira rajong Farkas Bertalan munkásságáért, hogy a barátja elhatározza, elviszi a Holdra. A játék végcélja tehát egy űrhajó építése, amihez az anyagokat különböző típusú pályákon lehet összegyűjteni. Ezután sem egyszerű a feladat, ugyanis a megszerzett anyagokból először alkatrészeket, üzemanyagot kell a kiválasztott űrhajó igényei szerint kraftolni, majd ezeket jó arányban összeszerelni, és megpróbálni kilőni az elkészült járművet. Nagyon élveztem a munkát, mert itt részletekbe menően kibonthattam egy egész világot, amit teljes egészében én alkottam a történettől kezdve a látványig. Egyelőre még a fejlesztési fázisban áll, mert igyekszünk minél kevesebb kompromisszumot kötni a végeredményt illetően, és úgy megvalósítani, amilyennek megálmodtuk. Ezen kívül pillanatnyilag ketten vagyunk rá a barátommal. Ő fejleszti, én pedig koordinálom és próbálok észben tartani minden apró részletet.
sublunar_vilag_kiteritett.pngA Sublunar nevű, még kísérleti fázisban járó játékban megjelenő világ

A BOOKR Kids meséihez, mint Arany János Családi kör, vagy A Tündérszép Ilona és Árgyélus mesékhez is készítettél illusztrációkat. Később te is animálod meg ezeket?

Nem, bár alapszinten megtanultam az After Effects kezelését, de ez még kevés ahhoz, hogy ilyen összetett mozgásokat hozzak létre. Erre külön animátor csapata van a BOOKR-nek. Természetesen velük szorosan összedolgoznak az illusztrátorok a minél szebb végeredmény érdekében. Fázisokat szoktam például rajzolni egy-egy karakter mozgásához, hogy megkönnyítsem a munkájukat.
bookr_tunderszep.pngEgy illusztráció a BOOKR Kids-nél megjelent Tündérszép Ilona és Árgyélus című meséhez

2017-ben első helyezést értél el Nattán-Angeli Nóra Rojt és Bojt 2-5 éveseknek szóló meséjéhez készített illusztrációiddal. Kérlek, mesélj pár szóban a pályázatról és arról, mivel járt az első helyezés, illetve mi lett a mese sorsa?

Egyelőre nem tudok róla, hogy lenne bármi terv a mesével kapcsolatban. Nekem mindenesetre egy hatalmas mérföldkő volt maga a pályázat és az arra készült munka is. Azelőtt az illusztrálás csak mellékállásként töltötte ki a szabadidőmet, az Aranyvackor után viszont valami átfordult bennem, és elkezdtem lehetséges opcióként tekinteni az illusztrálásra, mint fő szakmára. Nagyon jó visszajelzés volt ez arra, hogy érdemes ezzel foglalkoznom, főleg, hogy a szakmában elismert személyek alkották a zsűrit.
aranyvackor.jpgA 2017-es Aranyvackoron 1. helyezést ért el Rojt és bojt című meséhez készített illusztrációival

A munkáid egy részén tetten érhető az állatok iránti szereteted. Esetleg saját házi kedvenceid inspirálják ezeket?

Imádom az állatokat. Vidéken nőttem fel, mindig volt otthon kutya, macska, hörcsög (egér a garázsban-télen pedig a cipősszekrényben..) a nagyszülőknél pedig mindenféle háztáji állat. Az örök kedvencek természetesen a kutyák, mindenféle formában és méretben. A vizslám visszatérő szereplője a rajzaimnak, és kimeríthetetlen inspiráció. Nem is meglepő, hogy a kedvenc gyerekkori meséim Bálint Ágnes Frakk sorozata volt, és Édesanyám saját meséi gyerekkorából, a szintén Frakk névre hallgató vizslájáról. Sajnos a kutyámtól egy pár napja el kellett búcsúznom, ezt nehezen viselem még, de biztos vagyok benne, hogy a hozzá való kötődésem, és az együtt eltöltött 11 év ezután is sok rajz témája lesz.
vizslas.png

Milyen technikával alkotsz? Mely metódusok mentén látsz neki egy munkának? 

A munka mindig gyűjtéssel és inspirálódással kezdődik nálam. Ilyenkor sokszor beletemetkezem egy könyvhalomba, próbálom magamba szívni ezt a másállapotot, és próbálom vizualizálni, hogy a készülő meséhez milyen szín- és látványvilágot kapcsolnék. Minden mesének más és más a hangulata, így a a benyomás is mindig változik. Igyekszem mindig ehhez a benyomáshoz alakítani a készülő illusztrációk szín- és formavilágát. Miután fejben megszületett ez a nagyjából körvonalazódó ‘mesekatyvasz’, vázlatokat készítek az oldalakhoz. Mindig is előnyben részesítettem a digitális technikát, de régebben az előrajzolás, vázlatozás papíron történt. Lassan 3 éve már viszont Ipaden rajzolok, így a folyamat teljesen digitális az elejétől a végéig. Bár az eszköztár továbbra is a ceruza és ‘papír’, digitális mindkettő. Ennek ellenére azért igyekszem textúrákkal és különböző digitális ecsetekkel kevésbé sterillé tenni a végeredményt, hogy inkább idézze a régi, manuálisan készült meséskönyvek ismerős világát.
vazlat_bookr_repamese.pngÍgy készült a Répamese egy illusztrációja a BOOKR Kids részére

A portfóliódban arculati munkákat is láthatunk. Melyik műfajban érzed magad jobban otthon? Az illusztráció- vagy arculattervezésben?

Eredetileg grafikusként végeztem, de az illusztrálás mindig is nagy szerelem volt számomra. Vannak még most is grafikai és UI-s munkáim elenyésző mennyiségben, de most az illusztrálás az elsődleges, és ez remélem így is marad hosszútávon, mert mindig is az volt az álmom, hogy főállásban illusztrálhassak.
bookr_anyamtyukja.pngPeőtfi Sándor Anyám tyúkjához készített illusztrációja

Hol és mit láthatunk tőled legközelebb?

A BOOKR Kids alkalmazásában folyamatosan kerülnek fel új meséim a mesetárba, itt mindig van valami új, ezen kívül a Naphegy Kiadóval dolgozunk egy izgalmas könyvön Bartók Béla életéről, és a Kolibri Kiadóval is készülünk könyvhétre egy humoros, történelmi szelfis könyvvel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314580080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása