Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Időutazás Miroslav Šašek cseh illusztrátorral

2019. január 04. - Kasmiranyo01

ez_new_york_3.jpgBiztos sokaknak cseng ismerősen Miroslav Šašek (1916-1980) cseh szerző és illusztrátor neve, aki leginkább M. Šašek művésznéven vált ismertté az Ez…könyvsorozatáról mely az Ez Párizs című kötet 1959-es megjelenésével indult. Itthon a Móra Kiadó gondozásában jelent meg pár évvel ezelőtt a sorozat első két része; az Ez Párizs és az Ez New York.

A sorozat gyerekeknek szánt, szórakoztató útikönyvek voltak, melyekben olyan világvárosokról olvashattak, mint Párizs, New York, Hong Kong, London, vagy Róma, csak hogy néhányat említsek a sorozatban megjelent 18 cím közül. Šašek művészetek iránti rajongása egészen kiskoráig vezethető vissza. Ugyanis már ekkor tetten érhető volt a festészet iránti rajongása, sőt mi több, ő maga is imádott rajzolni. Hogy kiengesztelje szüleit – akik nem voltak lenyűgözve művészi irányú érdeklődésétől – először hagyományos építészeti képzésen vett részt.
velence_1.jpgEgy részlet a cseh szerző-illusztrátor egyik kedvenc részéből, az Ez Velencéből

A kommunista hatalomátvétel hatására Csehszlovákiában az akkor 32 éves férfi Prágából Münchenbe költözött, ahol felesége már korábban elkezdett dolgozni. Egy ideig a Szabad Európa Rádió munkatársaként is dolgozott, mielőtt visszatért volna a művészi pályához.
new_yorki_metro.jpgNew Yorkban járunk, 1960-ban az Ez New York c. könyvvel

Az Ez..könyvsorozat koncepciója M. Šašek háromhetes párizsi útja során született meg, mikor a vakációjukon lévő családokat megfigyelve azt vette észre, hogy a szülők nem igazán törekednek arra, hogy gyerekeikkel közösen csodálják a látnivalókat és meséljenek azok történetéről. Eleinte három címet szeretett volna megjelentetni a sorozatban - a Párizst, Londont és Rómát bemutató kötetet.
london.jpgEgy double decker hátsó ablakán tekinthetünk ki 1959-ben Ez London című kötetében

A sorozat első három része azonban olyannyira sikeresnek bizonyult, és a gyerekek körében is óriási népszerűségnek örvendett, hogy végül a sorozat folytatása mellett döntött. Így indult 1954-ben a világszerte, több millió példányban elkelt, végül 18 részesre bővült könyvsorozat útja.
ez_irorszag.jpegEgy másik emeletes busz, ezúttal Írországban


A sorozat sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1954-ben az Ez London című részt a New York Times Magazin Legjobb Gyerekkönyv Illusztráció-díjra jelölte, 1960-ban pedig el is nyerte azt az Ez New York kötettel.
ez_san_francisco_2.jpgSan Francisco 1962-ben

Egy 1969-es interjúban - melyet a híres pedagógus és gyerekkönyvszerző, Lee Bennett Hopkins, készített Miroslav Šašekkel - kérte, nevezze meg a szerző-illusztrátor a sorozatban addig megjelent három kedvenc kötetét, mely az Ez Velence (1961) Ez Hong Kong (1965) és Ez Edinburgh (1961) volt annak ellenére, hogy gyűlölte a skót időjárást.
ez_hong_kong_1965.jpgHongkongi utcakép

Šašek illusztrációi azért is rendkívüliek, mert nem csupán a látottakat adta vissza, de a sorozatban megjelent városok hangulatát is, mindezt rengeteg, játékos részlettel, karakterrel kiegészítve. Ráadásul valóban sok hasznos és értékes információt ad át, ugyanakkor nem mélyed el túlságosan a részletekben, így nem csoda, hogy a gyerekek számára is szórakoztató olvasmányoknak bizonyultak a sorozat kötetei. A kritikák is kizárólag szuperlatívuszokban tudtak beszélni műveiről.
ez_parizs.jpgPárizsi életkép az elsőként, 1959-ben publikált kötetből, az Ez Párizsból

A cseh szerző-illusztrátor könyveinek tartalma szinte mindegyik újra kiadott könyvében frissítésre szorult, amit a kiadók nagyon bölcsen nem a könyvben szereplő szövegben, hanem a kötetek hátsó oldalain tettek meg. A cseh szerző-illusztrátor könyvsorozata többek között azért is csodálatos napjainkban, mert illusztrációi által nem csupán a nagyobb világvárosokba és földrészekre látogathatunk el, de mivel a tizennyolc kötet 1959 és 1974 között készült, egyfajta időutazáson is részt veszünk általuk.
ez_munchen.jpgMüncheni hentesbolt kirakatát is megszemlélhetjük az 1961-es Ez München c. részben

Részletgazdag illusztrációi és az akkori ruhaviseletek segítségével betekintést nyerhetünk a korba, melyben keletkeztek, arról nem is beszélve, hogy rengeteg, a mai napig aktuális és érdekes információval gazdagodhatunk a Šašek által meglátogatott városokról. Utolsóként az Ez a történelmi Anglia (amit később simán csak Ez Anglia címmel adtak ki újra) című részt adták ki 1974-ben, a sorozat befejező, 18. részeként.
ez_ausztralia_1970.jpgEz Ausztrália 1970-ben

Šašek 1980 május 28-án halt meg, nővérénél tett svájci látogatása során.

Az alábbi kötetek jelentek meg a sorozatban 1959 és 1974 között:

Ez Párizs (1959)
Ez London (1959)
Ez Róma (1960)
Ez New York (1960)
Ez Edinburgh (1961)
Ez München (1961)
Ez Velence (1961)
Ez San Francisco (1962)
Ez Izrael (1962)
Ez Cape Canaveral (később Cape Kennedy, majd Ez az út a Holdra címmel adták ki) (1963)
Ez Írország (1964)
Ez Hong Kong (1965)
Ez Görögország (1966)
Ez Texas (1967)
Ez az Egyesült Államok (1968)
Ez Washington D.C. (1969)
Ez Ausztrália (1970)
Ez a történelmi Anglia (1974)

ez_roma.jpgEz Róma 1960-ban


Kultusza szerencsére a mai napig töretlen, évtizedekkel a könyvek eredeti kiadása után még mindig akkora érdeklődés mutatkozott a sorozat iránt, hogy 2003 és 2012 között több részét is újra kiadták, kivéve az Egyesült Államokról szóló részt.
this_is_australia_1970.jpgEgy illusztráció az Ez Ausztrália c. kötetből 1970-ben

2017-ben Pavel Ryka, Martin Salisbury szerzők, és Olga Černá cseh szerző és illusztrátor könyvet is írt a szerző életéről, ami stílszerűen Ez M. Šašek címmel jelent meg.
sasek_portre.jpgA szerző mindegyik kötetét egy portréval indította. Mi ezzel a képpel zárjuk róla szóló bejegyzésünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114534802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása