Design és mese

Kasmíranyó

Mesélj, alkoss, játssz! – Bevezetés a mesés alkotás fortélyaiba

DIY Kasmíranyò mòdra

2019. március 27. - Kasmiranyo01

diy_montazs-01.jpgTalán már sejtitek, mennyire szeretünk barkácsolni, sőt, első bejegyzésünk is a scrapbook készítés rejtelmeibe avatta be az olvasókat. De többször készítettünk kedvenc meséinkhez különböző, papírból kivágható, hajtogatható játékokat. Tavaly nyáron DIY rovatunk átköltözött a Pagony Kiadó Youtube csatornájára, ahol folytattuk tevékenységünket. Készítettünk Berg Judit Cipelő cicák-sorozatához cicás könyvjelzőt, Jill Tomlinson kedves meséihez ujjbábokat, Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? című könyvéhez varázslatos színekben játszó kaleidoszkópot, Ragacs meséjéhez hűtőmágnes játékot. És ez csak pár az eddig megvalósított projektjeink közül, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon a családjával. Most mi mesélünk nektek arról, miért fontos nekünk és mit ad nekünk a DIY, és arról is, milyen jòtékony hatásai vannak az alkotás eme formájának.

Tovább

Csirimojó: a fenntartható könyvkiadás

Peťovská Flórával és Farkas Zsolttal, a Csirimojó képviselőivel beszélgettünk

flora_zsolt_csirimojo.jpg

Ismeritek a Csirimojó Kiadót? Peťovská Flóra és Farkas Zsolt, a Csirimojó Kiadó képviselői közel egy éve adták ki az Egérke enciklopédiája című könyvet, amit azóta három másik gyönyörű kötet követett. A kiadó vezetői nem csupán könyveik témáival szeretnék a gyerekeket környezettudatos életmódra buzdítani, de rendszeresen tartanak workshopokat is, ahol a kisebbek játékosan tanulhatnak a természet szeretetéről és védelméről. Flóráék működésüket tekintve is példát mutatnak, hiszen a könyvek témájától kezdve a terjesztésen át egészen a logóval ellátott pólók előállításáig minden egyes mozzanat a fenntarthatóság jegyében történik. Olvassátok el a velük készített interjút és nyerjetek bepillantást egy kis kiadó működésébe!

Tovább

Időutazás Miroslav Šašek cseh illusztrátorral

ez_new_york_3.jpgBiztos sokaknak cseng ismerősen Miroslav Šašek (1916-1980) cseh szerző és illusztrátor neve, aki leginkább M. Šašek művésznéven vált ismertté az Ez…könyvsorozatáról mely az Ez Párizs című kötet 1959-es megjelenésével indult. Itthon a Móra Kiadó gondozásában jelent meg pár évvel ezelőtt a sorozat első két része; az Ez Párizs és az Ez New York.

Tovább

Gyerek- és felnőttkorunk kedvenc meséi 1. rész

TOP 5 gyerekkönyv akkor és most


a_zsuzsi_top5.jpgAz ünnepek közeledtével kicsit magával ragadott minket a nosztalgia, és arra vállalkoztunk, hogy új, kétrészes sorozatunkban összeszedjük nektek gyerekkori és jelenlegi öt kedvenc mesekönyvünket. A sort most a Kasmíranyó több kötetet jegyző scrapbook specialistájával és kézmodelljével, Angyal Zsuzsival kezdjük! Innentől őt hallhatjátok! 

Tovább

„Mindenki továbbszőheti a maga történetét" – interjú Szép Évával, az Evuska márka alapítójával

szep_eva_portre.JPGAz Evuska márka alapítója, Szép Éva számára sok esetben véletlenül elkapott beszélgetések, vagy különleges filmélmények jelentik az inspirációt az általa készített lakásdekorációs tárgyak, párnák tervezésekor. Éva célja, hogy az általa létrehozott tárgyak túlmutassanak hétköznapi, használati funkciójukon, és felhasználóik számára is történeteket, hangulatokat közvetítsenek, melyeket akár maguk is továbbszőhetnek. Első ötletei nem vártak sokáig megvalósításra, nyolc évvel ezelőtt megalapította saját márkáját, az Evuskat, melynek menedzselésében családja  is aktívan segíti. A bejegyzésre kattintva műhelytitkok, történetek és gyönyörű tárgyak várnak titeket!

Tovább

„Nagyon érdekes tapasztalat volt az írás." – Horváth Ildi illusztrátorral beszélgettünk

portre1.jpg

A Magyar Képzőművészeti Egyetem sokszorosító grafika szakán végzett. Ezt követően fazekasként, majd sok éven át reklámgrafikusként dolgozott, míg végül egy különös véletlen folytán kezdett el illusztrálással foglalkozni, manapság pedig már elismert és sikeres illusztrátor, aki az idei könyvhéten első könyves szerzőként is debütált a Pagony Kiadónál megjelent Irány észak! című kötetével. Olyan, mesékből ismert karakterek fűződnek a nevéhez, mint Tamás Zsuzsa Kicsi Mimije, Lackfi János Dombontúli mese-sorozatának szereplői, Balázs Ágnes beszélő kiskutyája, vagy pösze nyuszija, nem beszélve Ildi törpecsaládjáról, az Irány észak! című meséjéből ismert Galádékról! 

Tovább

„Egy kiváló könyvtest létrehozása csapatmunka."

Interjú Szabó Imola Juliannával, az És boldogan éltek? illusztrátorával

szij_profil_foto_olajos_ilka.jpg

Két gyerek anyukája, illusztrál és ír, folyamatos kísérletezés és nyitottság jellemzi. Szabó Imola Julianna Molnár István-díjas "betűéspixelrakodómunkás", aki tudatosan igyekszik kerülni a skatulyákat. Mostanában a Cser Kiadó gondozásában megjelent Bookline sikerlistás könyv, az És boldogan éltek? felnőttmese-gyűjtemény kapcsán hallhatjuk nevét, hiszen a kötet illusztrációi és a könyv terve is az ő nevéhez kapcsolódik. Interjúnkban érdekes életútjáról, és természetesen az És boldogan éltek? című kötetről is kérdeztük őt!

Tovább

„Erősen él bennem egy elvágyódás a múltba." – interjú Bölecz Lilla illusztrátorral


portre_bolecz_lilla.jpgBölecz Lilla gyönyörű, álomszerű képeire egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Egyből magával ragadott illusztrációi különleges, megfoghatatlan, helyenként kissé misztikus hangulata. Külföldi könyvillusztrációi után most a hazai pályán is egyre többször bukkan fel a neve. Többek között Bende Nelly Papírfül kapitány című kötetének borítóját és illusztrációit is ő készítette, hamarosan pedig egy nagyon izgalmasnak ígérkező könyv kapcsán hallhatunk ismét róla...

Tovább

„Muszáj kreatív és gondolkodtató munkát végeznem" – interjú Maros Krisztinával

a-lany-aki-orvos-akart-lenni_03.jpgNem első alkalommal készítettem interjút Maros Krisztinával, akinek munkáira először a Csimota Kiadónál megjelent Tasi Kata Vízcsepp című Papírszínház-meséje láttán figyeltem fel. Azóta beszéltünk cicáiról, Merlinről és Kasiról, korábbi munkáiról és terveiről. Azóta újabb, általa illusztrált gyönyörű gyerekkönyvek jelentek meg a hazai könyvpiacon. Interjúnkban többek között ezekről és arculattervezői pályájáról is kérdeztük.

Tovább