Design és mese

Kasmíranyó

„Nem éreztem nehéznek, mert annyira hajtott a lelkesedés" - interjú Czigány Ildikóval, Magyarország első női pilótájával

2018. május 03. - Kasmiranyo01

21151240_1796231180417202_3390933038271846936_n.jpgNagy örömömre rendhagyó interjút készíthettem egy legkevésbé sem hétköznapinak mondható emberrel, Czigány Ildikóval, aki 1998-ban, kilenc év képzés után elsőként kezdett el hazánkban női pilótaként repülni. Története abszolút sikerrel zárult, hiszen mindent elért, amit a szakmában el lehet érni, 2005-ben kapitánnyá léptették elő. Bár 2010-ben abbahagyta a repülést, életének mindig fontos és meghatározó része marad. Megtudhattuk, milyen út vezetett akkoriban a pilótaengedély megszerzéséig, melyek a kedvenc repülői, miben mások a mai pilóták, mint azok, akiktől ő tanult anno, és azt is, melyek a legszebb emlékei a repüléssel töltött időszakból. 

Tovább

„Nem hanyagoltam el a kockáimat" – Kárpáti Tibor illusztrátorral beszélgettünk

karpati_tibi.jpgEredetileg a Kétegér Kiadónál megjelent Kihalni esélyes! című könyv adta az interjú apropóját, azonban a szervezést követően több, más izgalmas felkérés és megbízás is befutott hozzá. Bár az interjút napoltuk, így végül megtudhattuk, melyik nagy, külföldi divatcég kereste meg, és aktuális munkáiról is mesélt nekünk. Várszegi Adél Kihalni esélyes! című könyvének illusztrálásán túlmenően munkamódszereiről, példaképeiről, jövőbeli terveiről is mesélt nekünk, és azt is megtudhattuk, mely külföldi könyvkiadókkal dolgozna szívesen!

Tovább

„A helyeken átélt, különleges pillanatokhoz tudok kötődni" - interjú Kecskés Judittal

kj.jpgElőször a Kolibri Kiadónál megjelent Mesélő Budapest című kötet illusztrációi kapcsán hallhattunk Kecskés Juditról, most az előbbi mellett M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok sorozatának folytatása apropóján beszélgettünk vele. Beavatott minket műhelytitkaiba, betekintést nyerhettünk a szóban forgó könyvek illusztrálásának folyamataiba, sőt, vázlatait is megmutatta nekünk. Megtudhattuk, melyek a kedvenc budapesti helyei, elmesélte hogyan lett végül grafikus, és azt is, mi lenne az álom munka számára. 

Tovább

„Nem tudnék csak egyféle műfajban alkotni.” - interjú Kőfaragó Zsuzsival

28512139_1736219423101959_384808642_n.jpgIsmerjétek meg Kőfaragó Zsuzsit, aki nem csak fotósként, de grafikusként is alkot, időnként még esküvői tanácsadóként is szuperál, segítve a tanácstalan párokat esküvőjük szervezésében, lelkileg támogatva őket életük egyik nagy fordulópontja előtt. A művészetek iránti szeretet és érdeklődés gyerekkorától fogva jelen van életében, így nem csoda, hogy több területen, a fotóban és grafikában is megnyilvánul tehetsége. Kizárólagosan egyik műfajban sem tudná magát elképzelni, de több megvalósításra váró terve is van mindkét területen. Zsuzsi folyamatosan inspirálódik, tervez és alkot. Ha szeretnétek megtudni, mely munkáira a legbüszkébb, lapozzatok tovább, és kiderül!

Tovább

„Már családtagok, nem háziállatok” – interjú Krisztivel, a MOMO nyakörvek tervezőjével

kriszti_momo.jpgKriszti gondos odafigyeléssel készített paracord nyakörveinek egyikét egy barátnőm kutyáján pillantottam meg először. Szembeötlő volt, hogy a termék formavilága merőben eltért az addig látott, szokásos, nagyobb kereskedőknél kapható nyakörvek designjától. Ekkor jutottam először arra a felismerésre, hogy mennyire hiányzik az innovatív, design központú felfogás a kutya- és kisállatoknak gyártott kiegészítők esetében. Elhatároztam, hogy mindenképp szeretnék a színes, és gyönyörű kivitelezésű termékek tervezőjével és készítőjével, Krisztivel egy interjút készíteni. Először saját kutyusának gyártott nyakörveket, majd miután a próbapéldányok óriási sikert arattak ismerősei körében, úgy döntött, belevág saját üzletébe, és megalkotta a MOMO márkát. Kriszti többek között a márka kialakulásának történetéről, előzményeiről, és különleges technikával készített termékeiről is mesélt nekünk.

Tovább

„Nagyon fontos, hogy valamit magadnak is alkoss, örömből." - Buzás Aliz, grafikussal beszélgettünk

28170768_1987005118220442_1370497735_o.jpg
Pár éve olvastam először Buzás Aliz 47-es villamos ihlette kiskönyvéről, ekkor kezdtem el figyelemmel kísérni pályafutását, különböző munkáit, aztán a Köszöntjük kedves utasainkat! könyv megjelenésekor már nem volt számomra kérdés, hogy megszerzem a könyvet. Ezzel párhuzamosan elkezdett bennem körvonalazódni, hogy mindenképp szeretném nektek, olvasóknak is bemutatni őt és munkáit. Aliz mesélt kedvenc budapesti helyeiről, arról, hogyan és mikor érett meg benne az elhatározás, hogy grafikusként szeretne dolgozni, melyik a kedvenc villamosvonala, sőt, még egy hasznos tanácsot is ad pályakezdő társainak! 

Tovább

Létrehozni új anyagokat a semmiből. – Grábits Ágotával, a Cekker alapítójával beszélgettünk

a_gota_02.jpg

Nemrég Grábits Ágotával, a Cekker márka alapítójával és tervezőjével beszélgettünk műhelyében, ahol rendszerint munkaidő után fejleszti saját gyártású táskáit. Termékei kiválóan példázzák, hogy egy diplomamunka is kinőheti magát önálló projektté, termékké. Táskáit beválogatták a formatervezési pályázat legjobbjai közé két évvel ezelőtt, és az utca emberei is sokszor felfigyelnek különleges termékeire, melyeket hatalmas alapossággal és odafigyeléssel készít. 

Tovább

Kuckózz be és éld át a flowt! – Egyedi minták és origami borítékok scrapbook fanoknak!

Rendszerezd izgalmasan emlékeidet!

kaktusz_boritek.jpgEmlékeztek még? Blogindító, első bejegyzésünket a scrapbook témakörében írtuk. Lelkesedésünk azóta sem csökkent, sőt, a megfelelő papír, papírminta keresgelése helyett úgy döntöttünk, mi magunk készítjük el a vágyott mintákat álmaink scrapbook oldalainak megvalósításához. Év eleje és a sokszor barátságtalan idő amúgyis bekuckózásra késztet, így belevetettük magunkat a scrapbook és a hozzá tartozó kiegészítők előállításába. Koncepciónk fókuszában a négy évszak állt, így mostani bejegyzésünkben ezek hangulatához passzoló papírokat és origami borítékokat találtok, melyek egy részének letöltését ingyen elérhetővé tesszük számotokra is! Ha tudni szeretnétek mintáink előállításának kulisszatitkait és új scrapook oldalainkat, kattintsatok a folytatásra!

Tovább

„Már így is épp eleget vártam a rajzolással.” – évindító interjú Máray Mariannal

maray_mariann.jpgMariann a bölcsészkarra járt, mikor 23 éves korában hirtelen rájött, hogy inkább illusztrátor szeretne lenni. Két évvel később felvételt nyert a MOME tervezőgrafika szakára, mostanra pedig az idő egyértelműen őt igazolta, mivel számos sikert és rengeteg illusztrált kötetet, plusz egy saját vállalkozást is a magáénak tudhat. 2017 szakmai szempontból is fontos év volt számára, hiszen az Utazz bálnabusszal című könyv illusztrációi bekerültek a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásár katalógusába, év végén pedig a Világvége alsó mesegyűjtemény is megjelent az ő illusztrációival a Naphegy Kiadó gondozásában. Kezdetekről, példaképeiről, terveiről kérdeztük.

Tovább

Legemlekézetesebb pillanataink 2017-ből

kasmiranyo_01-01.jpgAz év végi pörgést és őrületet követően úgy döntöttünk, hogy mi, a Kasmíranyó csapata leülünk, és összegezzük az elmúlt év történéseit. Bár a blog február 26-án indult útjára, mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Többek között 28 DIY projektet mutattunk és valósítottunk meg., ezenkívül rengeteg olyan kreatív tervezővel és illusztrátorral beszélgettünk, akik bátorságukkal és kitartásukkal rendkívül inspirálóan hatnak környezetükre. Ráadásul óriási örömünkre többször is felkerültünk az index2 oldalára különböző bejegyzéseinkkel. 

Tovább