Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Tíz dolog, amit nem tudtál a Muminokról!

2019. április 25. - Kasmiranyo01

tove_jansson_10_teny_a_muminokrol.jpgTove Jansson Mumin-sorozata itthon 2010 környékén a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg, majd hosszú éveken át csend övezte a könyvek sorsát, míg végül több éven át tartó mellőzést követően a Geopen Kiadó ismét felkarolta a sorozatot, és új köntösben kezdte el megjelentetni a sorozat részeit. A Muminok világának megalkotója, Tove Jansson svéd anyanyelvű finn írónő festő, illusztrátor és képregényszerző 1914. augusztus 9-én született Helsinkiben egy finnországi svéd kisebbségi családba, ahol több rokon is művészeti területen dolgozott. Tove Jansson apja, Victor Jansson szobrászként, anyja Signe Hammarsten-Jansson pedig illusztrátorként és grafikusként, testvére Per Olov Jansson pedig fotográfusként. Nem csoda, hogy Tove 14 évesen már megírta és illusztrálta is első képeskönyvét. Összeállításunkból 10 olyan érdekes tényt tudhattok meg róla és a Muminokról, amit talán még a szakavatott muminfanok sem feltétlenül tudnak! Előző cikkünkből pedig 10 ritkán hallott tényt tudhattok meg Hergé képregényeinek főhőséről, Tintinről!

tove_jansson_mumin.jpgTove Jansson gyerekként, 1923-ban

1.) A család a nyarakat a Finn-öböl egyik kis szigetén, Klovharun található nyári lakban töltötte, amely helyszín alapjául szolgál a Mumin könyveknek. A későbbiekben az írónő és élettársa, Tuulikki Pietila is ezen a szigeten éltek együtt közel 30 éven át. 
klovharun.jpgKlovharun szigete

2. A Muminok legelső verzióját Jansson az egyik testvérével, Immanuel Kantról folytatott filozófiai vita eredményeként rajzolta le a nyaralójuk falára: „az elképzelhető legrondább teremtményként jellemezve”, Snorknak elnevezve. Az eredeti karakter az évek múlásával átalakult azzá a szerethető figurává, amit ma is ismerünk. 
snork_tove_jansson.jpgMumin előképe, Snork Tove Janssonék nyaralójának falán

3. Mumintroll figurája először Tove Jansson politikai karikatúráiban jelent meg 1943-ban, a Garm névre keresztelt, Hitler-ellenes svéd nyelvű szatirikus lapban.
mumin_garm_magazin_1943.jpgMumintroll feltűnése a Garm magazin egy 1943-as számában

4.1993-ban, Naantaliban nyílt meg a világ legelső Mumin témájú parkja. A nyári időszakban működő parkban az eredeti helyszínek replikái és a jelmezbe bújtatott szereplők várják az oda látogató kicsiket és nagyokat. Tampere városában található a Mumin Múzeum, amelyet nemrégiben újítottak fel. A Múzeum ragaszkodik az írónő eredeti munkásságához. Közel 2000 alkotás található itt, köztük az az ötemeletes kék Mumin ház is, amelynek építői között volt az írónő is. 
muminha_z_mu_zeum_tampere.jpgA naantali-i Mumin parkban található Mumin ház replikája


5. A Mumin völgyben élő karakterek többségét valós emberekről mintázták: Thingumy és Bob (Napkút Kiadó által megjelentett fordításban Locsi és Fecsi) magát Janssont és Vivica Bandlert takarja. A férjezett Bandlerrel Janssonnak egy rövid, de igen szenvedélyes kapcsolata volt. Too-ticky (Antan-Ténusz) pedig nem más, mint Tove Jansson élettársa, a designer Tuulikki Pietila. Groke, az a hatalmas és félelmetes jégrém – amely tapintásával mindent megfagyaszt – Tove Jansson szemében vélhetően a kegyetlen hatóságokat szimbolizálja, amely elől lepleznie kellett valódi érzelmeit és szexuális irányultságát.
tove_jansson_tuulikki_pietila.jpgTove Jansson és élettársa Tuulikkii Pietilä


6. Muminok mindenhol: a finnek imádják a Muminokat – bélyegsorozattól kezdve emlékérem sorozaton át mindenhol megtalálhatóak, még a Finn légitársaságnak, a Finnairnek is van egy olyan repülőgépe, amelyre a könyvsorozat figurái vannak felfestve.
finnair_mumin.jpgA Finnair egyik járata oldalán a Mumin figuráival


7. A Mumin név állítólag Tove Jansson nagybátyjától származik. Amikor az írónő Stockholmban tanult és a rokonainál lakott, állítólag nagybátyja azzal próbálta megakadályozni, hogy ennivaló után kutasson, hogy azt mondta neki, hogy a konyhaszekrényben egy Mumintroll lakik és hideget fúj az emberek nyakába.
tove_jansson.jpegA fiatal Tove Jansson

8. 2014-ben készült el finn-francia kooprodukcióban a Moomins on the Riviera, egy animációs film, amelyben a Mumin család jól ismert figurái ismét felkerekednek és ezúttal a francia riviérán keverednek mindenféle kalandokba
muminok_a_rivie_ra_n.jpgEgy jelenet a 2014-es Muminék a Riviérán c. rajzfilmből

9. Tove Jansson elutasított a Disney ajánlatát, hogy adja el nekik a Mumin karaktereket. Az írónő meg akarta tartani a munkái felett gyakorolt teljes kreatív kontrollt.
mumine_k.jpg
10.) Finnország mellett Svédországban és Japánban kiemelkedően népszerűek a Muminok. Stockholm és Helsinki mellett Tokióban is nyílt Mumin témájú kávézó, ahol a muminok társaságában ihatjuk meg kávénkat.
mumin_ka_ve_zo_tokio.jpgmumin_ka_ve_zo_-tokio.jpgA Tokióban található Mumin kávézó

Ha szeretnéd megépíteni a muminok legendás kék házát, egy korábbi bejegyzésünkből megtudhatod, hogyan teheted meg: Építsd meg muminék házikóját!

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914782230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.04.26. 11:38:55

Kicist fura számomra ezeket az angol neveket olvasni, mert én eredetiben, svédül olvasom a Mumin-könyveket. :-)
A szerző ugyanis (finnországi) svéd, a könyveit svédül írta, ez is lehet a kézenfekvő magyarázata annak, hogy Svédországban miért ilyen népszerűek ezek a művek.

Az, hogy a magyar fordításban Locsinak és Fecsinek nevezett két szereplő Tovét és szerelmét, Vivicát jeképezi, egyértelműbben kiderül az eredeti nevekből, a könyvekben ugyanis Tofslan és Vifslan névre hallgatnak.

Koréaban is van Mumin-kévázó, jártunk is ott:
noreg.blog.hu/2016/07/18/del-korea_14_skandinav_vonatkozasok

Clamesa 2019.04.26. 11:39:05

Évek óta el akarok jutni Tamperébe, hogy megnézzem ezt a múzeumot. De annyira vérlázítóan drága ott MINDEN! Az akciós repjegy még so-so, de a szállás...:) Hát majdcsak egyszer talán valaha!:)
süti beállítások módosítása