Design és mese

Kasmíranyó

„Már családtagok, nem háziállatok” – interjú Krisztivel, a MOMO nyakörvek tervezőjével

2018. február 18. - Kasmiranyo01

kriszti_momo.jpgKriszti gondos odafigyeléssel készített paracord nyakörveinek egyikét egy barátnőm kutyáján pillantottam meg először. Szembeötlő volt, hogy a termék formavilága merőben eltért az addig látott, szokásos, nagyobb kereskedőknél kapható nyakörvek designjától. Ekkor jutottam először arra a felismerésre, hogy mennyire hiányzik az innovatív, design központú felfogás a kutya- és kisállatoknak gyártott kiegészítők esetében. Elhatároztam, hogy mindenképp szeretnék a színes, és gyönyörű kivitelezésű termékek tervezőjével és készítőjével, Krisztivel egy interjút készíteni. Először saját kutyusának gyártott nyakörveket, majd miután a próbapéldányok óriási sikert arattak ismerősei körében, úgy döntött, belevág saját üzletébe, és megalkotta a MOMO márkát. Kriszti többek között a márka kialakulásának történetéről, előzményeiről, és különleges technikával készített termékeiről is mesélt nekünk.

Tovább

„Nagyon fontos, hogy valamit magadnak is alkoss, örömből." - Buzás Aliz, grafikussal beszélgettünk

28170768_1987005118220442_1370497735_o.jpg
Pár éve olvastam először Buzás Aliz 47-es villamos ihlette kiskönyvéről, ekkor kezdtem el figyelemmel kísérni pályafutását, különböző munkáit, aztán a Köszöntjük kedves utasainkat! könyv megjelenésekor már nem volt számomra kérdés, hogy megszerzem a könyvet. Ezzel párhuzamosan elkezdett bennem körvonalazódni, hogy mindenképp szeretném nektek, olvasóknak is bemutatni őt és munkáit. Aliz mesélt kedvenc budapesti helyeiről, arról, hogyan és mikor érett meg benne az elhatározás, hogy grafikusként szeretne dolgozni, melyik a kedvenc villamosvonala, sőt, még egy hasznos tanácsot is ad pályakezdő társainak! 

Tovább

Létrehozni új anyagokat a semmiből. – Grábits Ágotával, a Cekker alapítójával beszélgettünk

a_gota_02.jpg

Nemrég Grábits Ágotával, a Cekker márka alapítójával és tervezőjével beszélgettünk műhelyében, ahol rendszerint munkaidő után fejleszti saját gyártású táskáit. Termékei kiválóan példázzák, hogy egy diplomamunka is kinőheti magát önálló projektté, termékké. Táskáit beválogatták a formatervezési pályázat legjobbjai közé két évvel ezelőtt, és az utca emberei is sokszor felfigyelnek különleges termékeire, melyeket hatalmas alapossággal és odafigyeléssel készít. 

Tovább

Kuckózz be és éld át a flowt! – Egyedi minták és origami borítékok scrapbook fanoknak!

Rendszerezd izgalmasan emlékeidet!

kaktusz_boritek.jpgEmlékeztek még? Blogindító, első bejegyzésünket a scrapbook témakörében írtuk. Lelkesedésünk azóta sem csökkent, sőt, a megfelelő papír, papírminta keresgelése helyett úgy döntöttünk, mi magunk készítjük el a vágyott mintákat álmaink scrapbook oldalainak megvalósításához. Év eleje és a sokszor barátságtalan idő amúgyis bekuckózásra késztet, így belevetettük magunkat a scrapbook és a hozzá tartozó kiegészítők előállításába. Koncepciónk fókuszában a négy évszak állt, így mostani bejegyzésünkben ezek hangulatához passzoló papírokat és origami borítékokat találtok, melyek egy részének letöltését ingyen elérhetővé tesszük számotokra is! Ha tudni szeretnétek mintáink előállításának kulisszatitkait és új scrapook oldalainkat, kattintsatok a folytatásra!

Tovább

„Már így is épp eleget vártam a rajzolással.” – évindító interjú Máray Mariannal

maray_mariann.jpgMariann a bölcsészkarra járt, mikor 23 éves korában hirtelen rájött, hogy inkább illusztrátor szeretne lenni. Két évvel később felvételt nyert a MOME tervezőgrafika szakára, mostanra pedig az idő egyértelműen őt igazolta, mivel számos sikert és rengeteg illusztrált kötetet, plusz egy saját vállalkozást is a magáénak tudhat. 2017 szakmai szempontból is fontos év volt számára, hiszen az Utazz bálnabusszal című könyv illusztrációi bekerültek a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásár katalógusába, év végén pedig a Világvége alsó mesegyűjtemény is megjelent az ő illusztrációival a Naphegy Kiadó gondozásában. Kezdetekről, példaképeiről, terveiről kérdeztük.

Tovább

Legemlekézetesebb pillanataink 2017-ből

kasmiranyo_01-01.jpgAz év végi pörgést és őrületet követően úgy döntöttünk, hogy mi, a Kasmíranyó csapata leülünk, és összegezzük az elmúlt év történéseit. Bár a blog február 26-án indult útjára, mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Többek között 28 DIY projektet mutattunk és valósítottunk meg., ezenkívül rengeteg olyan kreatív tervezővel és illusztrátorral beszélgettünk, akik bátorságukkal és kitartásukkal rendkívül inspirálóan hatnak környezetükre. Ráadásul óriási örömünkre többször is felkerültünk az index2 oldalára különböző bejegyzéseinkkel. 

Tovább

Mesés advent 24. rész

Hógolyóhasú Mumin – Titokzatos tél a Mumin-völgyben

mumin_19.jpgMesés advent-sorozatunk befejező részéhez értünk. Nem először olvashattok tőlünk Muminos bejegyzést. Legutóbb házat építettünk nekik, ezúttal pompomtestű Muminokat készítettünk Tove Jansson Titokzatos tél a Mumin-völgyben című könyvéhez. Ezek a lények rendszerint téli álmot alszanak, így vészelik át a telet. Igen ám, de mi történik akkor, ha valamiért felébrednek és nem tudnak visszaaludni? Pont ez történik Muminboccsal, akinek helyt kell állnia egy előtte eddig ismeretlen évszak viszontagságaival szemben. Nem kell félni, Muminbocs feltalálja magát, és a barátai is segítségére lesznek. A kötethez ezúttal pompommal és kivágható Muminnal készültünk!

Tovább

Mesés advent 23. rész

Karácsonyi Dala ló – skandináv életérzés inspirálta dekoráció

dala_lo_13.jpgMai, egyben utolsó előtti adventi bejegyzésünket a skandináv életérzés inspirálta. A kartonból készült Dala ló dekorációként és játékként is funkcionálhat a karácsonyfa alatt, sőt, saját, színezhető verzióval is készültünk nektek. A tradícionális fából készült Dala ló Dalarna megyéből, Nusnäsból származik, Svédország egyik legismertebb szimbóluma, mely piros, fehér és kék színekben pompázik hagyományosan. Mai bejegyzésünkben letölthetitek a hagyományos verziót, de készültünk egy színezhetővel is, így egy önállóan is elkészíthető és dekorálható verzióval. 

Tovább

Mesés advent 22. rész

Készítsd el saját ex librised A három kismalac meséjéhez

konyv_tulajdonosa_21.jpgA mai napon ismét egy klasszikus meséhez kapcsolódóan alkottunk! Ezúttal A három kismalac meséjéhez készíthetitek el ti is saját ex libriseiteket, melyek segítségével könnyedén feltüntethetitek a könyv valódi tulajdonosát. Az ex librist a könyv borítójának belső oldalára szokás ragasztani, ezzel jelezték régen a könyv hovatartozását. Mai bejegyzésünket a Csimota Kiadó gondozásában megjelent 3 kismalac Design-könyvek inspirálták. Ebben a sorozatban klasszikusokat olvashattok a hagyományostól eltérő formában, pusztán képek segítségével. A folytatáshoz, valamint saját ex libriseitek letöltéséhez és elkészítéséhez kattintsatok a folytatásra!

Tovább

Mesés advent 14. rész

Star Wars klasszikusokat az ujjakra!

star_wars_09.jpgEgy örök klasszikushoz, a Star Warshoz nyúltunk, a film három kulcsszereplőjét ujjbábként készítettünk el. Darth Vadert R2D2-t és természetesen Leia hercegnőt is könnyedén elkészítheti bárki pár egyszerű lépésben. Bár a napokban mozikba került film folytatásának középpontjában nem Darth Vader áll, de mivel a sötét oldal legkarizmatikusabb karaktere, egyszerűen nem tudtuk kihagyni!

Tovább