Design és mese

Kasmíranyó

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 2.

„Nem tudtam, hogy ennyire emberközpontúak és kommunikatívak tudnak lenni a cicák." – Maros Krisztina és munkamániás macskái

2017. október 18. - Kasmiranyo01

maroskrisztina_merlin.jpgA macskák nem csak mesekönyvek közkedvelt és imádott alakjai, de az őket megálmodó és lerajzoló illusztrátorok nagy kedvencei is sokszor. Legújabb cikksorozatunkban cicabolond illusztrátorokat mutatunk be hétről hétre, és kérdezzük őket rajongásuk kezdeteiről, jelenlegi és hajdanvolt kedvenceikről. Az első részben Pásztohy Pankával beszélgettünk, a most következő részben Maros Krisztina mutatta meg nekünk Merlint és Kasienkát, valamint  Csimota Kiadónál hamarosan megjelenő, Tasi Kata macskás Papírszínház-meséjébe is betekintést engedett, melyet ő illusztrál.

Tovább

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 1.

„Egyszerre ragadozók, és ártatlan teremtmények” - Macskás időutazás Pásztohy Pankával

pasztohy_panka_lanya_cicaja.jpgA macskák méltán a legnépszerűbb háziállatok, pedig a legfrissebb kutatások szerint is bizonyítottan kudarcot vallottunk domesztikálásukkal, és minden látszat ellenére teljesen független és szabad életet élnek tőlünk. Mégis, emberek milliói válnak észrevétlenül macskák szolgájává, boldogan és önként. Természetesen rengeteg híres cica tűnt fel a közéletben is. Például sokáig hallhattunk Grumpy Cat-ről, aki mogorva arckifejezése miatt világszerte mémmé vált, de hazánk legismertebb macskája, Erzsi (teljes nevén Erzsébet Fenevadova Elnökasszony) is nap, mint nap kinyilvánítja véleményét politikai és közéleti témákban. Legújabb cikksorozatomban macskabolond meseillusztrátorokat kérdeztem cicáikhoz fűződő kapcsolatukról, rajongásuk kezdetéről és mélységéről. Az első részben Pásztohy Pankát, A kisegér, aki majdnem hős lett, Mentsük meg a kiskutyám, és még számtalan kötet illusztrátorát kérdeztük macskáiról, Kicsi C-ről és Nagy C-ről.

Tovább

Nosztalgia. Gyerekkor. Design – Készítsd el te is egyedi hintád!

Időutazás és tervezés a PONT co.lab workshopjával a 2017-es Design Héten

02.jpgA megújult PONT co.lab egy igazán különleges DIY workshoppal lepi meg látogatóit az idei Design Héten. A kreatív alkotóműhely célja a gyerekkori szabadságérzés és gondtalanság felelevenítése hintakészítésen keresztül, az egyedi design tárgyak mintegy hidat képeznek a gyermeki én és a felnőttkor között.

Tovább

„ A magamfajta ember sohasem elégedett tökéletesen a művével."

Maros Krisztina illusztrátorral beszélgettünk

skanzen1.jpgIdén rengeteget hallhattunk Maros Krisztináról, nem csupán könyvillusztrációi, de áprilisi sikere kapcsán is, amikor a Bolognai Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásáron a Milyen színű a boldogság? című kötetével bekerült a Silent Book verseny döntőjébe. Gyönyörű illusztrációi széleskörben váltak népszerűvé, amit mi sem jelez jobban, minthogy alkotásai sorra tűnnek fel különböző platformokon, kezdve a Szentendrei Skanzen számára tervezett játékos feladatlapoktól, a Ringató naptáron át egészen a hamarosan megjelenő Bajzáth Mária Mi a legerősebb a világon? című kötetig. Interjúnk során azonban nem csak legfrissebb munkáiról, nyári élményeiről mesélt, de azt is elárulta, milyen közös projekttel készülnek a Csimota Kiadóval...

Tovább

Itt jártunk a nyáron – Bemutatkoznak a Kasmíranyó bloggerei 2. rész

„Igyekeztem minél alaposabban feltérképezni Hollandiát."

amsterdam_life01.jpgBár a nyár már elmúlt, a Kasmíranyó bloggerei nehezen törődtek bele, ezért útinaplóikat hívták segítségül, hogy felidézzék utazásaik legemlékezetesebb pillanatait. Az első részben Angyal Zsuzsanna mesélt scrapbookján keresztül Los Angeles-i útjáról, a második részben pedig Gyovai Katalin, a Kasmíranyó blog megálmodójának hollandiai útját láthatjátok.

Tovább

„Szerintem a jó design okos koncepcióval kezdődik”

Kőfaragó Anna grafikussal beszélgettünk

gasztrohos-superfood-cover-vagott-kicsi.jpgKőfaragó Anna munkái minden bizonnyal sokaknak ismerősek, hiszen a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalain nap, mint nap feltűnnek különböző, fontos ügyek kampányaihoz kapcsolódó, figyelemfelkeltő grafikái.  Anna vallja, hogy a titok a jó koncepcióban rejlik, a munka mindig csapatban a legjobb, egyéni vállalkozóként szerencsés módon pedig párhuzamosan több csapatnak is a tagja lehet. Beszélgetésünkből megtudhatjátok, miként lett formatervezőből grafikus, hogyan került a Felelős Gasztrohőshöz, és azt is, milyen volt élete első komplett városarculati munkáját Velence számára megalkotnia!

Tovább

Itt jártunk a nyáron - Bemutatkoznak a Kasmíranyó bloggerei 1. rész

„Tizennégy éves korom óta vágytam Los Angelesbe.”

cover.jpgHamarosan itt a nyár vége, ezért úgy gondoltuk, megmutatjuk merre is jártunk a nyáron. Bemutatkozásunk első részében a Kasmíranyó társszerzőjét, Angyal Zsuzsannát ismerhetitek meg, aki Los Angeles-i útinaplóján keresztül mesél kicsit magáról, a városban szerzett élményeiről, tapasztalatairól. 

Tovább

Alkoss egyedi arcokat a hűtőre!

Játékos készségfejlesztés gyerekenek és felnőtteknek

magnetic_face_01.jpgMikor pár hónappal ezelőtt egy hobbi boltban körülnézve megakadt a szemem a vágható, öntapadós felülettel ellátott mágneseken, pontosan tudtam, itt az idő, hogy megvalósítsam régóta dédelgetett tervem. A játék pofonegyszerű és hihetlenül szórakoztató, ugyanakkor igen praktikus is, mivel az étkezés előtt éhségtől nyűgős gyerek figyelmének elterelésére is alkalmas ideig-óráig. A sablonban található pár egyszerű elemet ráadásul rengetegféleképpen lehet variálni, létrehozhatunk kacsintós, szemérmes, ijedt, de kissé bágyadt és feltűnően vidám karaktert is, csak rajtunk áll, mit hozunk ki a rendelkezésünre álló arcmozaikokból. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek így játszva tanulhatják meg és sajátíthatják el a különböző arc sémákat, plusz kreatív készségfejlesztés szempontjából is nagyon hasznos.

Tovább

Hogyan lesz gyufásskatulyából pálcikás fagyi?

Készítsd el egyedi jégkrémed szabadon letölhető sablonjaink segítségével

icecream03.jpgEgyszerűen képtelenség megunni a fagyit! A múltkori fagyis könyvjelzős bejegyzés után úgy gondoltuk, most egy újabb remek fagyis tárgyat készítünk gyufásskatulya és némi fa spatula segítségével! Funkcióját tekintve egy francia drazsé tartót hoztunk létre, de számtalan apró mütyür tárolójaként is bármikor szolgálhat! Annyira egyszerű az elkészítése, hogy hosszabb ideig tart leírni, mint megcsinálni. Úgyhogy lássunk is hozzá! 

Tovább

„Fontos, hogy a kommunikációs világban helyt tudj állni."

Interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című diplomamunka szerzőjével

emptyname_res_43.jpgMit érezhet a szülő, mikor megtudja, hogy gyereke hallássérülten született, vagy az évek során valamilyen oknál fogva azzá vált? Diósi Annamária saját példájából kiindulva tudja, hogy bár nehézkesebb út áll ezek előtt a gyerekek előtt, de hosszú évek kitartó munkájával és türelmével ők is élhetnek halló társaikéhoz hasonló életet. Anna idén végzett a Visart Művészeti Akadémia vizuális kommunikáció szakán, ahol a Hallod? című könyvet diplomamunkájaként reprezentálta. Hogyan működik a könyv és miként segítheti elő a hallássérült gyerekek integrációját? A bejegyzésből ez is kiderül!

Tovább