Design és mese

Kasmíranyó

„Minden darabot úgy készítek el, mintha a saját gyerekemnek készíteném." – Mancival, a Besties megálmodójával beszélgettünk

2017. november 23. - Kasmiranyo01

img_0864.JPGTélen a horgolt ruhák és meleg sálak szezonja van, de a horgolt játékok évszaktól függetlenül is mindig menők, főleg a Manci varrta Besties darabok, melyek között minden korosztály megtalálja a neki megfelelőt, babáknak szánt rágókák, babaágy fölé akasztható forgók, és horgolt állatkák közül választhatunk, nem csak babáknak, de akár ajándékba is, sőt Manci, a Besties megálmodója az egyéni kéréseket is szívesen megvalósítja. Hogy vágott bele a saját márka létrehozásába? Honnan nyer ihletet? Mi a Besites misszója? Olvassátok beszélgetésünket, közben pedig csodáljátok meg egyedi készítésű, gyönyörű termékeit!

Tovább

Készíts egyedi ajándékot a Sülve-főve alkotóival karácsonyra!

_dsc5029-kitoltott-keppel.jpgValószínűleg már sokatok számára ismerősen cseng Kőfaragó Anna neve, ami nem csoda, hiszen már korábban olvashatáttok vele készült interjúnkat, melyben a Felelős Gasztrohős Alapítvány számára készített grafikái, és egyéb munkái mellett mesélt húgával közös alkotásukról, a gyönyörű kivitelezésű, Sülve-főve című családi szakácskönyvükről! Most ismét lendületben vannak Kőfaragó Zsuzsival, akivel rengeteg, különleges programmal készülnek adventi workshopjukra a Felelős Gasztrohőssel együtt!

Tovább

„Az útkeresés is munka, csak nem produktív.” – Szegedi Katalinnal beszélgettünk

pipacs_lanycr.jpgSzegedi Katival régóta terveztük a közös interjút, de hétről hétre elhalasztottuk a nyomdai leadások miatt, míg végül nemrég sikerült tető alá hozni a közös találkozót.Hamarosan két mesekönyvet is láthattok Szegedi Katalinillusztrációival, a Pagony Kiadónál megjelenő A Macskaherceg kilencedik életét Gimesi Dóra két meséjével, valamint a Cerkabella Kiadó gondozásában megjelenő Holle anyó birodalmát, Boldizsár Ildikó átiratában. Szegedi Katalinnal a leadás előtti őrületről, útkeresésről és a mesékről is beszélgettünk!

Tovább

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 4.

„A macska olyan, mint az ember. Azt viszonozza, amit kap." – Szepesi Szűcs Barbara és Puszedliék

e_n.jpgMacskabolond illusztrátorokat bemutató sorozatunk negyedik és egyben befejező részéhez érkezett, melyben Szepesi Szűcs Barbara mesél macskáiról. Többek között arról, hogy rajongásának tárgya sokszor önkéntelenül is visszaköszön munkáiban, hogy hogyan került hozzá Puszedli, és a legmeghatóbb macskás pillanatát is megosztotta velünk. 

Tovább

Készíts halloweeni cukorkatartót pár lépésben!

Letölthető sablonokkal

halloween_to_k_01.jpgA Halloween ránk is inspirálóan hatott, ezért cukortartó szörnyeket és töklámpásokat alkottunk papírból, melyet bárki elkészíthet az ünnep alkalmából. Ehhez természetesen letölthető sablonokkal is készültünk, ezen kívül pedig csak kartonpapírra, ragasztóra, ollóra, átlátszó tasakokra, valamint az elmaradhatatlan cukorkákra lesz szükségetek. A szörnyek és töklámpások pár lépésben, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Lássunk is neki!

Tovább

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 3.

„Az életüket adnák, hogy elkapjanak egy madzagot." – Schmidt Cecília és Kókusz, a hedonista macska

unnamed_4.jpg

Macskabolond illusztrátorokat bemutató sorozatunk 3. részéhez ért, melyben Schmidt Cecíliával, Az Egyik kutya, másik eb illusztrátorával beszélgettünk. A kötet a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg, 45 hazai és külföldi közmondást állít párhuzamba. Az Egyik kutya, másik eb eredetileg diplomamunkának indult, végül könyvvé nőtte ki magát. Az interjúban nem csak Kókuszt láthatjátok, de a mű macskás vonatkozásaiba is beavatunk titeket!

Tovább

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 2.

„Nem tudtam, hogy ennyire emberközpontúak és kommunikatívak tudnak lenni a cicák." – Maros Krisztina és munkamániás macskái

maroskrisztina_merlin.jpgA macskák nem csak mesekönyvek közkedvelt és imádott alakjai, de az őket megálmodó és lerajzoló illusztrátorok nagy kedvencei is sokszor. Legújabb cikksorozatunkban cicabolond illusztrátorokat mutatunk be hétről hétre, és kérdezzük őket rajongásuk kezdeteiről, jelenlegi és hajdanvolt kedvenceikről. Az első részben Pásztohy Pankával beszélgettünk, a most következő részben Maros Krisztina mutatta meg nekünk Merlint és Kasienkát, valamint  Csimota Kiadónál hamarosan megjelenő, Tasi Kata macskás Papírszínház-meséjébe is betekintést engedett, melyet ő illusztrál.

Tovább

Cicabolond illusztrátorok és macskáik 1.

„Egyszerre ragadozók, és ártatlan teremtmények” - Macskás időutazás Pásztohy Pankával

pasztohy_panka_lanya_cicaja.jpgA macskák méltán a legnépszerűbb háziállatok, pedig a legfrissebb kutatások szerint is bizonyítottan kudarcot vallottunk domesztikálásukkal, és minden látszat ellenére teljesen független és szabad életet élnek tőlünk. Mégis, emberek milliói válnak észrevétlenül macskák szolgájává, boldogan és önként. Természetesen rengeteg híres cica tűnt fel a közéletben is. Például sokáig hallhattunk Grumpy Cat-ről, aki mogorva arckifejezése miatt világszerte mémmé vált, de hazánk legismertebb macskája, Erzsi (teljes nevén Erzsébet Fenevadova Elnökasszony) is nap, mint nap kinyilvánítja véleményét politikai és közéleti témákban. Legújabb cikksorozatomban macskabolond meseillusztrátorokat kérdeztem cicáikhoz fűződő kapcsolatukról, rajongásuk kezdetéről és mélységéről. Az első részben Pásztohy Pankát, A kisegér, aki majdnem hős lett, Mentsük meg a kiskutyám, és még számtalan kötet illusztrátorát kérdeztük macskáiról, Kicsi C-ről és Nagy C-ről.

Tovább

Nosztalgia. Gyerekkor. Design – Készítsd el te is egyedi hintád!

Időutazás és tervezés a PONT co.lab workshopjával a 2017-es Design Héten

02.jpgA megújult PONT co.lab egy igazán különleges DIY workshoppal lepi meg látogatóit az idei Design Héten. A kreatív alkotóműhely célja a gyerekkori szabadságérzés és gondtalanság felelevenítése hintakészítésen keresztül, az egyedi design tárgyak mintegy hidat képeznek a gyermeki én és a felnőttkor között.

Tovább

„ A magamfajta ember sohasem elégedett tökéletesen a művével."

Maros Krisztina illusztrátorral beszélgettünk

skanzen1.jpgIdén rengeteget hallhattunk Maros Krisztináról, nem csupán könyvillusztrációi, de áprilisi sikere kapcsán is, amikor a Bolognai Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásáron a Milyen színű a boldogság? című kötetével bekerült a Silent Book verseny döntőjébe. Gyönyörű illusztrációi széleskörben váltak népszerűvé, amit mi sem jelez jobban, minthogy alkotásai sorra tűnnek fel különböző platformokon, kezdve a Szentendrei Skanzen számára tervezett játékos feladatlapoktól, a Ringató naptáron át egészen a hamarosan megjelenő Bajzáth Mária Mi a legerősebb a világon? című kötetig. Interjúnk során azonban nem csak legfrissebb munkáiról, nyári élményeiről mesélt, de azt is elárulta, milyen közös projekttel készülnek a Csimota Kiadóval...

Tovább