Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

Itt jártunk a nyáron – Bemutatkoznak a Kasmíranyó bloggerei 2. rész

„Igyekeztem minél alaposabban feltérképezni Hollandiát."

2017. szeptember 14. - Kasmiranyo01

amsterdam_life01.jpgBár a nyár már elmúlt, a Kasmíranyó bloggerei nehezen törődtek bele, ezért útinaplóikat hívták segítségül, hogy felidézzék utazásaik legemlékezetesebb pillanatait. Az első részben Angyal Zsuzsanna mesélt scrapbookján keresztül Los Angeles-i útjáról, a második részben pedig Gyovai Katalin, a Kasmíranyó blog megálmodójának hollandiai útját láthatjátok.

Miért éppen hollandiai utazásodról készítettél naplót?

Nővérem két éve költözött Hollandiába, ott él és dolgozik, így idén már másodszor látogathattam meg. Ilyenkor megpróbálom feltérképezni az országot, igyekszem minél több érdekes helyet megnézni.
holland_1.jpghaarlem.jpgKorábban is érdeklődtél már az ország és a kultúra iránt?

Bevallom, nem igazán hozott lázba. Az ismerősök lelkes beszámolói ellenére sem éreztem ellenállhatatlan kényszert, hogy megpróbáljak eljutni Hollandiába. Korábban főleg Németország érdekelt, éltem és dolgoztam is ott fél évet.
amsterdam_bike.jpgMiért döntöttél az útinapló elkészítése mellett?

Mindig is szerettem különböző emlékek között kutatni, régi fényképeket nézegetni, nekem ez egy meditatív tevékenység is, totálisan kikapcsol. Mivel 13 éves koromtól szinte kizárólag digitális fényképezőgépet használok, sajnos előfordult, hogy emlékeim nagy része a winchester összeomlásával megsemmisült. Akkor az volt az első gondolatom, hogy ha kinyomtattam volna fotópapírra a képeket, nem kerültem volna ilyen helyzetbe. Okulva az elmondottakból, szeretném, ha emlékeim a jövőben nem csupán digitális, hanem kézzelfogható formában is fennmaradnának.
amsterdam_moco_banksy_exhibition.jpgamsterdam_moco_banksy.jpgMelyik holland várost ajánlanád a blog olvasóinak és miért?

Nem egyszerű kérdés. Tavaly biztos, hogy Utrechtet ajánlottam volna, teljesen magával ragadott a város, imádtam a hangulatos kanálisokat, ahol a kávézók és éttermek az utca és a víz szintjén, egymás alatt helyezkednek el. Viszont idén volt szerencsém eljutni Rotterdamba, ahol bár egyáltalán nem lelhető fel az előbb említett, kisvárosokra jellemző, romantikus hangulat, mégis, annyira lazák és kedvesek az emberek, annyi látnivaló akadt, hogy bár többször is visszamentünk, még így sem tudtuk teljesíteni a programtervet. Szóval, a kérdésre visszatérve: Rotterdamot és Utrechtet mindenképpen ajánlanám az olvasóknak, de az Amszterdam közelében található skanzent, a Zaanse Schans-ot is érdemes megnézni. Egyrészt mert ingyen megtekinthető, csupán a múzeumokba való belépésért kell pár eurót fizetni, másrészt tele van cuki bárányokkal, kecskékkel. A közelben ráadásul még egy kakaógyár is található, így olyan, mintha Roald Dahl Charlie és a csokigyár című regénye kelne életre, mindenhol kakaóillat terjeng. Itt is simán el lehet tölteni egy napot anélkül, hogy észrevenné az ember.
amsterdam_city_01.jpgamsterdam_travel_1.jpgamsterdam_city.jpgMesélnél kicsit a holland (design) trendekről?

A könyvesboltok, újságosok kínálata alapján úgy vettem észre, hogy a felnőtt színezők korszakának leáldozott, és inkább a kézíráshoz, kalligráfiához kapcsolódó kötetek, újságok lelhetőek fel nagy választékban, sokszor komplett szettekkel együtt. Az idei út nagy felfedezése volt számomra még a Flow magazin, ami hál'Istennek neten is megrendelhető. Egyszerűen jó kézbe venni, igényes kivitelezésű, tele van érdekes cikkekkel (angolul is kapható) és rajzolós, inspiráló feladatokkal. A havi rendszerességgel megjelenő újság mellett számtalan egyéb, papírmániásoknak szánt kiadványuk van, felnőtteknek szóló rajzkönyvtől kezdve, a noteszen át, a 19 napos mindfulness tréningig minden fellelhető a repertoárjukban. Érdemes ellátogatni a honlapjukra, fantasztikus!
rotterdam_city.jpgrotterdam_erasmus_bridge.jpgrotterdam_1.jpgHogyan készülsz az őszre? Miből merítesz inspirációt a mindennapok során a bloghoz?

Először is, átgondolom, kikkel szeretnék a közeljövőben interjút készíteni, ugyanis sokszor az interjúalanyaim is rendkívül inspirálóan hatnak rám, rengeteget lehet tanulni ezekből a beszélgetésekből. Többször előfordult már, hogy ezek az interjúk mutattak utat, mikor épp nem volt ötletem. Másodszor, az előbb említett Flow magazinban látottak is pozitívan hatnak rám, újabban elkezdtem a magam örömére festegetni. Ezen kívül a Kasmíranyó DIY rovatának legfrissebb bejegyzéseit készítjük szerzőtársammal, Angyal Zsuzsannával, aki nagyon régi barátnőm és egyúttal szuper társam a blogolásban is.
thenetherlands_traveldiary_2017_summer.jpgwindmill_1.jpgthenetherlands.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr812827728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása