Design és mese

Kasmíranyó

Kasmíranyó

4/4 a Karton Galériában

Baranyai András, Kárpáti Tibor, Szabó Levente és Vidák Zsolt csoportos kiállítása

2017. március 14. - Kasmiranyo01

dsc_4945.jpg

Csütörtökön az idei év eddigi egyik legizgalmasabb megnyitóján jártunk a Karton Galériában. A 4/4 csoportos kiállításán a hazai kortárs grafikus-illusztrátor szcéna 4 úttörő alakjának (Baranyai András, Kárpáti Tibor, Szabó Levente és Vidák Zsolt) műveit tekinthetjük meg. A március 9-i megnyitó teltházas volt, óriási érdeklődés kísérte az eseményt. A kiállítótérbe lépve rögtön egy utopisztikus világba csöppenünk, ahol különböző elképzelések mentén alkotott városképek fogadnak minket. A kiállítás során 4, egymástól teljesen eltérő világba nyerhetünk betekintést.

Az egyik aprólékos munkával felépített pixelekből, a másik elnagyoltabb, színes formákból, a harmadik kissé monokróm színekből áll, a negyedik pedig a képregények hangulatát idézi meg. Ezek a különböző technikák, formák mégis tökéletesen kiegészítik, sőt, erősítik egymást. A négy grafikusban két dolog biztosan közös; mind a négyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alkalmazott grafika szakán végeztek, és a Roham magazinban is feltűntek.

dsc_4982.jpgA kiállítóművészek nem csak hazai, de nemzetközi szinten is elismert alkotók. Szabó Levente neve itthon elsősorban a Helikon zsebkönyv-sorozatáról, tágabb körökben pedig a BAFTA (British Academy Film Awards) plakátokról vált ismertté. Kárpáti Tibor nevét számos gyerekkönyv illusztrátoraként is jegyzik, több meséje jelent meg a Csimota- és a Móra Kiadó gondozásában, valamint pixelekből építkező képei a The New Yorkerben is  rendszeresen feltűnnek.
dsc_4968_1.jpgVidák Zsolt a Greetings from Hungary, Budapest-sorozatával robbant be a köztudatba, melyben budapesti helyszínek különböző, színes verzióit láthatjuk, de a kiállításon megtekinthetjük a Red Bull Pilvakernek készített grafikáit is. 
dsc_4949.jpgA szemlélődő számára többek között gyerekkönyvekből is ismerősek lehetnek Baranyai András képei, a kiállításon hirtelen egy kissé kietlen, sci-fi-szerű, földalatti világot megelevenítő képregényben találhatjuk magunkat, ahol a főhős titokzatos útját követhetjük.dsc_4967.jpgA Négy negyedet április 7-ig tekinthetitek meg a Karton Galériában, a 1054 Bp., Alkotmány u. 18-ban! A kiállítás kurátora Komornik Eszter.

A bejegyzés trackback címe:

https://kasmiranyo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212331111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása